Nisu meso i jaja: Namirnice koje prenose salmonelu kupujemo SVAKODNEVNO, ali to nije jedina LOŠA vest
Naučnici ispitali sve slučajeve zaraze u periodu od deset godina
Premda je većina uverena da će se zaraziti salmonelom iz jaja ili mesa, stvarnost je potpuno drugačija. Hrana životinjskog porekla čini tek mali deo zaraza ovom bakterijom, a puno veći procenat uzrokuju zelene biljke.
Za ove PROIZVOĐAČE nisu svi KUPCI isti: Evo kome POTURAJU paštetu BEZ MESA i šunku od ALGI!
Dobra je vest da jaja i meso nisu jedini krivci za probavne probleme, ali loša je vest da se ni ne može puno učiniti kako bi se izbegle još opasnije namirnice s patogenima. Suši, nedovoljno kuvano meso i sirova jaja samo su kap u moru namirnica koje prenose salmonelu i čine 21,8 odsto uzroka zaraze.
Manje je poznato da salmonelu često prenosi lisnato zeleno povrće, ali i dinje, bundeve, krastavci itd. Ove vrste biljaka odgovorne su za 28% zaraza, pokazuje istraživanje Američkog centra za kontrolu bolesti. Običan paradajz, koji ćete sa zadovoljstvom zagristi, takođe možda nosi ovu bakteriju.
Naučnici Centra za kontrolu bolesti proveli su opširnu analizu svih zabeleženih slučajeva zaraze od 1998. do 2008. Otkrili su da lisnato zeleno povrće uzrokuje najviše probavnih problema kod Amerikanaca, ali piletina je i dalje najopasnija.
Naime, iako će se zaraza lakše proširiti zbog nedovoljno opranog povrća, bakterije koje se na njima zadržavaju nisu toliko opasne kao one kojima je zaražena piletina. Taj tip salmonele ima puno gore simptome i češće smrtne ishode.
Stručnjaci naglašavaju da ovo ne znači da ne treba biti oprezan s mesom ili jajima, već da ih i dalje treba adekvatno termički obrađivati. Sa salatom to, nažalost, ne možete učiniti, a voda neće isprati sve bakterije.
Ipak, treba imati na umu da većinu patogena ubiju hemikalije koje se koriste u proizvodnji hrane, pa salata iz prodavnice ne bi trebalo da je zaražena.
Inovacija u poljoprivredi: Nova sorta OVOG PROIZVODA nahraniće MILIONE
Osim termičke obrade stručnjaci savetuju dobro pranje namirnica i čuvanje u frižidrru, jer i niske temperature ubijaju bakterije.
Adekvatna obrada, barem što se mesa tiče, podrazumeva dobru termičku obradu primenom temperature od najmanje 70 stepeni Celzijusovih u vremenu od jednog minuta u svim delovima mesa.