Domaće njoke
Jer ne postoji ništa lepše od sveže domaće testenine.
Potrebno:
- 1 kilogram krompira
- 200g brašna
- 1 jaje
- so
Priprema:
Oljuštite krompir i kuvajte ga na pari 30 minuta, ali da bude al dente. Ispasirajte ga dok je još vruć. Zamesite pasirani krompir sa rašnom, jajetom i malo soli, tako da masa na kraju bude meka i homogena. Obratite pažnju na odnos krompira i brašna: ako je previše brašna, njoke će biti tvrde; ako je previše krompira, raspašće se prilikom kuvanja.
Smesu formirajte u dugački valjak malo deblji od prsta i secite na komade od dva centimetra. Prevucite svaki komad preko rendeta ili niz zupce viljuške, nežno, ali dovoljno jako da ostane šara. Njoke slažite na pobrašnjenu krpu.
Kuvajte ih u blago posoljenoj vodi. Njoke iz šerpe vadite rešetkastom kašikom, ocedite ih i servirajte uz sos po želji.