Ishrana u skladu sa godinama
Svaka decenija života zahteva drugačiju ishranu.
Vaše telo se sa godinama menja i potrebe organizma nisu iste, zato američki stručnjaci govore da neke stvari koje jedete u dvadesetim godinama života, ne treba da jedete i u pedesetim.
Evo šta stručnjaci preporučuju od hrane za svaku deceniju života.
Od 20. do 30. godine
U ovom periodu vam kosti još rastu pa treba da jedete dosta mlečnih proizvoda, a alkohol treba da izbegavate zbog lošeg uticaja na vaše nokte, kosu i kožu. Takođe, neke stroge dijete u ovom periodu života nisu baš poželjne.
Od 30. do 40. godine
U ovoj decenije počinjete da osećate nedostatak energije i umor zbog čega stimulanse poput kafe treba zameniti suvim voćem, naročito kajsijama i jabukama, kao i integralnim žitaricama. Da bi zadržali telesnu težinu u normalnim granicama, izbegavajte šećere i nezdrave masti.
Od 40. do 50. godine
Pojavljuju prvi znaci anemije pa treba povećati unos crvenog mesa, voća i zelenog lisnatog povrća. Treba takođe povesti računa i o unosu slatkiša jer se u ovoj deceniji kalorije teže troše, navodi se na portalu zenskikutak.rs.
Od 50. do 60. godine
U ovim godinama opada imunitet pa treba piti dosta probiotika i unositi dosta tečnosti kako ne bi došlo do dehidratacije. Jedite puno ribe i povrća, a pokušajte da izbacite suhomesnate proizvode iz ishrane.
Posle 70. godine ishrana treba da se bazira na voću.