ITALIJANSKI DESERT: Straćatela torta – postoji li bolja?
Isprobajte ovaj recept i obavezno nam javite svoje utiske.
Potrebno:
za patišpanj:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- pola praška za pecivo
- 100ml mleka
za krem:
- 500ml mleka
- 6 žumanaca
- 150g šećera
- 400ml slatke pavlake
- 2 kesice želatina
- 100g rendane čokolade
Priprema:
Belanca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Patišpanj peći u kalupu obloženom hartijom za pečenje, na 200° stepeni oko 20 minuta. Kada se ispeče treba ga bocnuti viljuškom na nekoliko mesta i preliti vrućim mlekom. Ostaviti da se prohladi.
Prokuvati mleko. Žumanca i šećer umutiti, pa preliti vrelim mlekom i sve zajedno vratiti na šporet, na tihu vatru. Mešati dok ne provri, pa skinuti sa vatre. Ostaviti da se prohladi, ali dok je još topao krem dodati u njega želatin i zamešati mikserom. Ostaviti da se ohladi i za to vreme umutiti slatku pavlaku, pa je sjediniti sa ohlađenim kremom. Kada je fil sasvim hladan, dodati u njega rendanu čokoladu i dobro promešati. Naneti krem na patišpanj i ostaviti u frižideru da se stegne.