Izvucite najbolje iz povrća - saznajte koje je zdravije sirovo, a koje kuvano!
Nije svejedno kako spremate povrće.
Ukoliko ste bili u dilemi kako da spremite obrok, a da izvučete ono najbolje iz njega, mi vam nudimo odgovor. Povrće je važan deo svakog jela, pa nije ni čudo što je takođe veoma važno pripremati ga na pravi način.
Namirnice koje treba da kuvate:
Paradajz - Ako jedete kuvani paradajz, vaš organizam će lakše apsorbovati likopen. Ovaj antioksidant je poznat kao odličan borac protiv raka i deluje preventivno na mnoga hronična oboljenja.
Šargarepa - Istraživanja su pokazala da, kada se šargarepa kuva, nivo beta karotena raste. Beta karoten je karotenoid koji će naše telo pretvoriti u vitamin A. Od izuzetne je važnosti za celokupno funkcionisanje organizma, od metabolizma do imuniteta.
Špargle i spanać je najbolje kuvati na pari.
Namirnice koje bi bilo bolje da jedete sirove:
Cvekla - Kuvanjem gubi mnogo nutritivnih vrednosti pa je bolje da se jede sirova.
Brokoli - Jedite ga u sirovom stanju. Zagrevanjem se umanjuje dejstvo mirozinaze, enzima koji pročišćava jetru od kancerogenih sastojaka. Međutim, brokoli, kao i kelj, kupus, karfiol i prokelj, spada u povrće koje je zdravo i sveže i obrađeno. S druge strane, kuvanjem brokolija se formiraju fitonutritijenti koji sprečavaju da prekancerogene ćelije posatnu maligne.
Crvene paprike - Sirove paprike sadrže mnogo vitamina C, skoro dva puta više od pomorandže. Ipak, vitamin C je nestabilan na visokoj temperaturi, pa je zato ipak bolje da se paprike jedu sirove.
Pročitajte i: