Jednu ulicu u Beogradu nazivaju "dolinom gladnih" - evo i zašto!
Vraćajući se kući iz noćnog provoda, obično pored premorenog druga koji se naslanja na vas, vučete i muku u želucu i pitanje – gde da jedem? Svima na pameti je jedno - ulica u Beogradu koju popularno nazivaju "dolina gladnih" ili "ulica hrane".
Reč zadovoljnih mušterija
- „Uglavnom jedem šiš ćevap. Uvek je velika gužva, ali sa razlogom, jer su tamo najukusniji obroci i po nekad pešačim i mrtva umorna, ali znam šta me čeka!“
- „Ja sam ljubitelj peciva, pogotovu lisnatog testa. Ovde su uvek taze i hrskava i zadovolje sva moja čula!“
- „Ja se odvaljujem od pizze (smeh)“
- „Kad stigne penzija ja unučiće obradujem njihovim omiljenim krofnama sa čokoladaom, a ja i baba, pošto smo malo slabi sa zubima, posrčemo po jednu krempitu“.
U pitanju je ulica Goce Delčeva na Novom Beogradu. U ovoj ulici, koja je zapravo na granici Novog Beograda i Zemuna, i povezuje Stari Merkator i Dunavski kej, na 200 metara prostora smešteno je petnaestak restorana gde u najkraćem vremenskom roku možete dobiti jelo "na brzinu".
Meka novobeogradske brze hrane počinje sa specijalitetima sa roštilja, a zatim se otvaraju vrata kuća hrane - slatke i slane. Vitrinu ove kuće krase poslastice za sladokusce - tiramisu, indijaneri, šampite, torte, ali ima i slanih pita i bogatih sendviča za one koji preskaču okolne roštilje, gde je nezamenljiv najpoznatiji šiš ćevap.
U šetnji prema Dunavskom keju, nakon brojnih ekspresnih restorana, sledi kratka pauza, a onda nakon 50 metara pojavljuje se natpis za druga ukusna jela, gde prednjače ukusne palačinke. Sa ponudom ekspresnih jela nije gotovo jer se preko puta ulice peku austrijske kobasice, a tu je i lokal u kojoj se piletina priprema na čak 16 različitih načina.
Za ljubitelje belog brašna, mekog peciva i lisnatog testa, zadužena je pekara iz koje mušterije mami miris bureka, a ujedno je i kratki predah od zagušljivog roštiljskog dima prepoznatljivog u ovoj aveniji brze hrane.
„Ovde nema odmora – imamo gužve non stop. Kao da na drugim mestima ne postoji brza hrana. Nama je najbitnije da ljudi lepo reaguju na našu ponudu“, kaže jedna radnica.
Brza hrana nas je održala - njojzi hvala!
Verujemo i da naši čitaoci u drugim gradovima i mestima u Srbiji imaju neko svoje kultno mesto gde vole da "skoknu" po klopu. Javite nam koja su to mesta.