KAD BI BIO BIJELO DUGME: Poklonite prijateljima savršene kolače
"Kad bi' bio bijelo dugme mala bi se zakopčala u me, kad bi' bio dugme plavo ne bi znala da sam kraj nje spav'o."
Potrebno:
- ¾ šolje omekšanog putera
- 90g krem sira
- 1 šolja šećera
- 1 jaje
- 1 kafena kašičica vanilin šećera
- 2 ¾ šolje brašna
- 1 kafena kašičica praška za pecivo
- ¼ kafene kašičice soli
- opciono: boja za hranu
Priprema:
Probajte i slani keks sa parmezanom!
Umutiti puter, krem sir i šećer dok dobijena smesa ne postane penušava. Dodati jaje i vanilin šećer, pa dobro umutiti. Dodati unapred pomešano brašno, prašak za pecivo i so, pa mešati dok testo ne postane meko i homogeno. Ukoliko koristite boju za hranu, podelite testo na onoliko delova koliko imate različitih boja i zamešajte. Umotajte testo u samoprijanjajuću foliju i ostavite da se hladi 2 sata.
Nikako ne propustite recept za čizkejk čoko lizalice!
Zagrejte rernu na 175°, a testo izvadite iz frižidera (jednu po jednu boju, ako ste ga bojili) i rastanjite ga na blago pobrašnjenoj radnoj površini. Secite krugove i u okviru svakog kruga zasecajte jedan manji (ali pazite da ne presečete testo skroz). Vrhom štapića za kinesku hranu (ili slamčicom, ukoliko pravite veće kekse) probušite četiri rupice, kako bi keks ličio na dugme.
Keksiće jedite uz dobar latte čaj!
Prebacite keksiće na pleh, ohladite ih 15 minuta pre pečenja, pa pecite 8-10 minuta. Služite ih uz dobar čaj i još bolje društvo. Ukoliko planirate da poklonite prijateljima ove keksiće, možete ih nanizati na kuhinjski kanap i tako ih, kao girlandu, umotati u zaštitni celofan.