Kakao sve skuplji zbog straha od ebole
Kakao je najskuplji od marta 2011. godine, a njegova cena brzo raste zbog straha od širenja smrtonosne ebole iz Liberije u druge zemlje zapadne Afrike.
Rizik postoji, pre svega, od širenja virusa na teritorije Obale Slonovače i Gane koje zajedno obezbeđuju 70 odsto svetskih isporuka kakaa.
Ukoliko bi se epidemija proširila u proizvodne oblasti te dve zemlje to bi značilo izolaciju i u čisto komercijalnim uslovima. Suspenzija svakog trgovanja bi mogla da izazove dalji pritisak na rast cena, ukazuju analitičari. Nedostatak kakaa, prema nekima, ipak ne preti. U odnosu na prošlu godinu zalihe su veće 14 odsto, preneo je sajt idnes.cz.
Cene sirovine koja je osnova čitavog niza slatkiša, ove godine, prema podacima berze Interkontinental eksčejndž rastu 23 osto, na 3.316 dolara za metričku tonu (1.000 kilograma).
Iako ove godine, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, ima viška kakaa, potražnja raste i u dugoročnom pogledu preti nedostatak te sirovine, smatraju analitičari. Glavni razlozi trenutne berzanske kakao panike, prema njima, su rizici od ebole.
Jedan proizvođač čokolade, međutim, ističe mogućnost da iza svega stoje spekulanti. Plantaže kakaovca nisu "crnac u kolibi" nego industrijske farme kojima se profesionalno upravlja, kaže on i dodaje da ne misli da je poskupljenje kakaovca tako dramatično.
Pročitajte i: