LJUBIČASTA ŠARGAREPA: Delotvornija je od svojih kolega
Narandžasta šargarepa, za koju se smatralo da se prva pojavila, zapravo je mutant ljubičaste šargarepe.
Kada čujemo reč šargarepa, svima je prva asocijacija narandžasta boja. Većina ljudi ne bi mogla da zamisli da ovo povrće može biti u drugoj boji. Zamislite da jedete ljubičastu šargarepu? Nije neobično, jer ona zaista postoji i to čak u ljubičastoj boji. Dolazi nam sa tla drevne Persije, današnjeg Irana.
Narandžasta šargarepa pojavila se u 16. veku, kada su holandski uzgajivači prvobitno razvijali ljubičastu šargarepu unutar narandžaste koja je nama danas jedino poznata. Ali zapravo, narandžasta šargarepa je samo mutant ljubičaste. Ovo nama novo, a zapravo potpuno staro, povrće ima sve karakteristike narandžaste šargarepe, čak i više.
Šargarepa je bogata vitaminom A, C, B6, folnom kiselinom, kalijumom i raznim vlaknima koji poboljšavaju vid, rad jetre, srca i regulišu nivo glukoze. Ona time smanjuje upale u telu, oslobađajući loše radikale koji mogu izazvati oštećenje ćelija.
Ali ljubičasta šargarepa, zbog svoje boje, ima veću ulogu po naše zdravlje, jer sadrži 28 puta više antocijanina nego narandžasta. Ona je snažan antioksidans koji stvara ljubičasto – crveni pigment, isti kao kod borovnica i malina.
Prednost ovog pigmenta jeste u tome što poboljšava pamćenje, štiti srce od moždanog i srčanog udara, a reguliše i telesnu težinu. Ona ima duplo više beta – karotena, nego obična šargarepa, koji su sačinjeni u vitaminu A. Zato je drugi naziv za nju "superhrana".
Postoje dve vrste – jedna je ljubičasta samo spolja, a druga je i unutra. Ima isti ukus kao i narandžasta, nebitno da li je sirova ili kuvana. Savetuje se da ih držite podalje od jabuka i krušaka, koje ljubičastoj šargarepi dati gorak ukus.
Savet prilikom kuvanja ljubičaste šargarepe
Izbegavajte da je kuvate, jer ona gubeći boju, gubi i svoju delotovornost. Zbog toga, služite je sirovu i svežu, iz bašte. Poželjno je da je jedete zajedno sa narandžastom šargarepom, belim kupusom, zelenom salatom i uz to dodajući malo mirođije.