Naša verzija milionera iz blata - milioner iz kupusa!
Njegova firma godišnje preradi do hiljadu tona kupusa i drugog povrća, a to povrće stiže do Australije, Velike Britanije i Kanade.
Simo Ćulum je najpoznatiji mali proizvođač kupusa u Srbiji. Počeo je pre 35 godina, kao nadničar i siromah. Sada su stvari drugačije. Njegova firma jedina ima sertifikat za izvoz u EU i druga zahtevna tržišta.
Simo je rođen u Bosni. Nije imao prilike da se školuje dalje od osnovne škole, ali znao je da može mnogo. Počeo je rano da radi, pravio je korpe koje je prodavao kako bi sakupio nešto novca.
I kada je nešto uštedeo, krenuo je u nepoznato, iz Bosne u Vojvodinu. Prvu noć u Novom Sad proveo je na klupi, priča on za Kurir.
Ali uz rad i trud, uspeo je da kupi skromnu parcelu na periferiji Futoga.
Gledajući oko sebe, shvatio je da je njegova šansa razlika u ceni između sirovog i kiselog kupusa. To je video kao priliku koja ga može uzdići.
Tako je i bilo. Sa suprugom je radio u jednoj zadruzi, a kada je ona propala uzeli su je pod zakup. Sa dve na četiri tone prerađenog kupusa - širio se biznis. Simo je sticao ime na pijacama.
Danas je proizvodnja ozbiljna, na tri lokacije. A kako objašnjava, koristi se samo voda, so i kupus. Čisto, prirodno.
Nije Simo pristao ni da promeni ime proizvoda (Futoški kupus), ni ćirilicu na deklaraciji. Drži se tradicije. Posao polako preuzima njegov sin Rade, pa će ''Futoški kupus'' još dugo živeti.
Pročitajte: Novosađanka osvaja svet dizajnom luksuznih jahti