NOVO ISTRAŽIVANJE: Šta se krije u viršlama?
Viršla, iliti drugi naziv "hot – dog" je pravi fenomen među američkom populacijom i nema osobe koja joj može reći ne. Čak i kad zna njene prave sastojke.
Prethodnih godina se polemisalo oko toga šta su glavni sastojci viršle, i kako je "Daily Mail" preneo, reč je o svinjskim ostacima pomešanim sa kombinacijom pilećih i ćurećih iznutrica koje se potom istiskuju kroz metalne rešetke i polivaju vodom.
Međutim, Američko udruženje za istraživanje kancera objavilo je novo istraživanje da se danas koriste veštačka pakovanja od kolagena. U viršlama se nalazi mehanički razdvojeno meso, fruktozni sirup, goveđi bujon, natrijum nitrat i natrijum eritorbat. Tvrdi se da nitrati u viršlama izazivaju rak kod životinja koje su ih konzumirale u svojoj ishrani.
Uzimanje velike količine viršli, slanine i mesnih prerađevina kao što je kulen, povećava rizik od dobijanja raka debelog creva.
Velika količina viršli za muškarca podrazumeva 5 – 6 viršli nedeljno, a za žene granica broji i od 2 do 3 viršle nedeljno. Svi koji pređu ove brojke, treba ozbiljno da se zabrinu kako ne bi oboleli od raka.
Ova ukusna namirnica vodi poreklo iz Frankfurta, a prvi put se na američkom tržištu pojavila sredinom 19. veka. Amerikanci je nazivaju "hot – dog" jer ih retko jedu same, već isključivo u kifli zajedno sa senfom i kečapom. Preteča viršle je kobasica (lat. sal), što u prevodu znači so, što je i logično jer su viršle bogate kuhinjskom soli.
Preterana količina soli daje poseban negativan zdravstveni efekat – visok krvni pritisak, infarkt i srčane bolesti.
Interesantna je činjenica da su Amerikanci najviše oduševljeni njome i da godišnje pojedu oko 20 milijardi savremenih kobasica.
Pored mesa i soli, viršla sadrži vodu i skrob, kao i razne arome i boje.