TAJNE McDonald's-a: Kako nastaju ukusi koje svi prepoznajemo
U McDonald's restoranima postoji više od 50 bezbednosnih provera goveđeg i pilećeg mesa koja se sprovode svakodnevno, a kako kažu u ovoj kompaniji, te provere se često vrše po rigoroznijim standardima u odnosu na one koje postavljaju regulatorne institucije.
Jedno od najčešćih pitanja kada je reč o meniju ove kompanije, jeste da li hrana koju služe sadrži GMO.
''U McDonald’s restoranima u Evropi ne koriste se genetički modifikovane sirovine u pripremi proizvoda koje služimo našim gostima. To se odnosi i na Srbiju gde se koriste isključivo proizvodi i sastojci koji zadovoljavaju najviše evropske standarde kvaliteta i bezbednosti, i u skladu su sa relevantnim zakonima u Republici Srbiji i Evropskoj Uniji'', kažu u ovoj kompaniji.
Kada je reč o video snimcima koji se mogu pronaći na internetu u kojima se tvrdi da se za spremanje McDonald's proizvoda koristi ''ružičasta masa'', u ovoj kompaniji kažu da oni nisu istiniti i da su svi proizvodi napravljeni od najkvalitetnijih sastojaka.
Naposletku, veoma važno pitanje je količina soli koja se unosi u dečiji organizam. Količina soli u Happy Meal obrocima McDonald`s restorana u skladu je sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i ne prelaze preporučenu gornju granicu dnevnog unosa soli.
Kako nastaju prepoznatljivi ukusi?
McDonald’s teži odgovarajućim procesima pravljenja hrane tako da se zadrže svi vitamini i minerali, koji se prirodno nalaze u hrani.
Salata
- Salate sadrže različite mešavine detaljno očišćene i oprane zelene salate i različitog povrća, nemaju konzervanse, u zavisnosti od tipa salate, čuvaju se na odgovarajućoj temperaturi i na taj način u potpunosti čuvaju svežinu, karakterističan ukus i hranljivu vrednost, poslužuju se, a vrstu preliva
Pomfrit
- McDonald’s svetski poznati pomfrit pravi se od posebnog krompira selektiranog prema kvalitetu, ukusu i veličini. Dobavljači seku krompir, pripremaju ga i zamrzavaju pre dopremanja u restorane. Oni se potom u restoranima prže u biljnom ulju, tako da ih kupci dobiju hrskave, tople i sveže.
Govedina
- U McDonald’s Srbija restoranima koristi se samo čisto goveđe meso, bez dodataka, boja i konzervansa, bez sastojaka za rast mesa, roštilj koji je u obliku prese, meso se peče sa obe strane, a pri tom se ne koristi nikakva dodatna masnoća. Na kraju se, za karakterističnost neodoljivog ukusa, na meso dodaju začini so i biber.
- Nakon što se goveđe meso samelje ono se odmah zamrzava, kako bi se obezbedio kvalitet i sačuvao prepoznatljiv ukus. Takvo meso se potom transportuje u zatvorenim kamionima hladnjačama.
Ulje
- U McDonald’s restoranima za prženje pomfrita, pilećeg mesa i medaljona, ribljih filea i pita sa voćem koristi se biljno ulje koje se svaki dan filtrira i proverava posebnim instrumentima za ispitivanje kvaliteta ulja, pa se u skladu s tim ulje redovno menja.