Јелена из Врања је оболела од рака, а онда јој се десило нешто што нико није очекивао
Свака част
Врањанка Јелена Јанковић (60) успела је да од најтежег периода у животу ипак извуче нешто лепо и притом још помогне другим женама. Она је тако након тешке борбе са опаком болешћу решила да из корена промени начин живота и исхране, а недавно је од тога направила и бизнис.
Овим пословима можете да се бавите у Србији само са средњом школом и лиценцом, а зараде су вртоглаве
Наиме, Јелени је пре три године дијагностикован канцер вулве и материце, а лекарске прогнозе нису биле сјајне. Ипак, ова храбра жена је након операције решила да промени начин живота и исхране. Како каже, помоћу органске хране произведене на фарми на којој се поврће узгаја на земљи третираној зеолитом и домаће животиње хране кукурузом са ораница такође третираних зеолитом, без икаквих пестицида, победила је опаку болест.
- Када сам видела колико је важно шта једемо и како се хранимо и колико је тај здрав и органски начин исхране мени помогао, одлучила сам да произведим зимницу на потпуно традиционалан начин од поврћа које ништа осим воде и сунца није примало - каже Јеленаа Јанковић.
Производњу је назвала "Нанин рецепт с југа" јер се ајвар, пинђур, трљаница и млевени парадајз праве по рецепту њене свекрве Нана Љубинке, која је била чувена у том крају и позната по својој зимници. Каже, Нана Љубинка није знала шта значи "органска храна", али је сваког сељака и произвођача хране из околних села знала у прсте и куповала је само непрскано поврће.
- Наша зимница јединствена је по томе што се све ради ручно. Од печења, љушћења и чишћења до кувања и зачињавања, све раде жене. Тренутно пет жена пече и љушти паприке, а три, заједно са мном, раде у радионици, мељу и кувају. Затим се тегле пуне, стављају у пастеризатор и спремне су за продају - објашњава Јелена.
Јеленини производи посебни су и по томе што су жене које су ангажоване на прављењу зимнице искусне домаћице из врањског краја, познате и чувене по ајвару, али и које су годинама незапослене.
- Све које правимо ову зимницу радиле смо у државним фирмама које су се распале, или су отишле у стечај, или после приватизације за нас није било места - каже Марија Мујакић, једна од запослених, и додаје да је она после битке са тумором штитасте жлезде "преписала" Јеленину терапију органском храном.
Иако је, пре свега, врсна домаћица, Јелена каже да је главни састојак свих њених производа љубав.
- Наша зимница је јединствена јер нема додатака, нема конзерванаса, нема адитива, нема хемије, а главни састојак је љубав - поручује ова шармантна предузетница.