ОТКРИВЕНО! Ево зашто јагоде НИСУ СЛАТКЕ, а нема везе са АПРИЛСКИМ МРАЗОМ!
Ни пестициди нису кривци
Ни мирис ни укус јагода које последњих месеци можемо да купимо на пијацама и у маркетима више не подсећају на онај који памтимо из детињства. Зашто смо некада без грешке могли да купимо укусну и сочну јагоду, а данас је вероватније да нам се догоди супротно? Не, није ствар у пестицидима, које "кривимо" за много тога што нам се не допада у воћу и поврћу које нам је доступно. Ствар је у нечем другом, чега није било у време старе Југославије и још деценију после, а чега данас има и нужно не значи да је лоше.
ВОЋЕ САМО ЗА БОГАТЕ? Априлски мраз ДИЖЕ ЦЕНЕ за 30 одсто! Ево шта ће бити НАЈСКУПЉЕ!
Наиме, како објашњава професор са Пољопривредног факултета Михаило Николић, сорта јагода које су тренутно актуелне на српском тржишту су из увоза и њихов укус се једноставно разликује од укуса јагода које се производе у Србији. Реч је о сорти "камароса" и једна је од најзаступљенијих сорти на светском тржишту.
- Оне у Србију стижу већ у марту и априлу. Увозе се из Турске, Грчке, Шпаније, Марока... Веома су родне и добро реагују на транспорт. Даље, не пропадају брзо, чврсте су, задржавају своје особине. Оне су апсолутно здраве. Технологија и стандарди који се користе приликом њихове производње су још строжији него код нас. Ипак, немају тако леп укус као јагоде које се производе у Србији - каже Николић.
Које онда да купујемо?
На домаћем трижишту могу се наћи и сорте као што су "ароса", "мармолада", "зенга"..., које су сочне и укусне, али стручњаци кажу да их нема у већим количинама, будући да теже подносе транспорт. Најзаступљеније су јагоде италијанске сорте "клери", која се масовно поизводи код нас и која би током овог месеца требало да се појави на српским пијацама.
Због СНЕГА у АПРИЛУ ово воће ћемо на ПИЈАЦИ плаћати ПАПРЕНО
- Реч је о слаткој и укусној сорти која се на тржишту појављује после 1. маја - додаје Николић.
Некад смо куповали само домаће
Постоји и објашњење зашто су пре неколико деценија, у односу на ово данас, јагоде биле само укусне, а могућност грешке приликом куповине није постојала. Одговор је једноставан - на тржишту су постојале само домаће јагоде.
Дуго само били затворена земља и нисмо увозили. У међувремену смо постали отворено тржиште, а преко споразума попут ЦЕФТА, приступ домаћим купцима добили су бројни произвођачи из иностранства, па нам тако јагоде стижу из Турске, Албаније, Марока и других земаља - објашњава професор Пољопривредног факултета.
ХОЋЕТЕ ДА ЈЕДЕТЕ БРЕСКВЕ У ФЕБРУАРУ? То задовољство КОШТА 150 ДИНАРА, али воће САМО ТРУЛИ у радњама
Убрзо ћемо моћи да купимо и домаће и јагоде из увоза, па како да их разликујемо? Неки продавци тврде да су домаће светлије, а други да боја може да превари, јер и оне из иностранства могу да промене изглед током транспорта. Дакле, једино на шта можете да се ослонити је поверење у продавца, али и у цену, која је већа када је реч о јагодама из Србије. Бар у прво време.