ЗА ОВАЈ КРОМПИР СЕ СВИ ОТИМАЈУ! Добривоје је открио тајну ивањичког производа, каже: "Једна ствар је кључна"
Кромпир из западне Србије важи за најквалитетнији, са посебном аромом и укусом.
За ивањички кромпир кажу да је најквалитетнији, а разлог томе јесте посебна микроклима којом се одликује ово подручје. Управо због тога, на висовима планина Мучањ и Јавор нема празног подручја, јер су сељани засадили на хектаре овог поврћа.
ДА ЛИ ЋЕ ГОРИВО У СРБИЈИ ПОСКУПЕТИ: Нафтне компаније на потезу!
БЕСПЛАТНА ШКОЛАРИНА И ЗА СТУДЕНТЕ КОЈИ ИМАЈУ МАЊЕ ОД 48 БОДОВА? Олакшице за студенте због пандемије
ДА ЛИ У СРБИЈИ И ДАЉЕ НЕМА РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ? Зашто у Србији нема много газдарица и оних које су власнице имања
На имању Добривоја Крсмановића из Катића расте кромпир тежине и до два клограма. Рецепт за то су како каже, добро семе, добра њива и велики рад, а кад се сви ови услови испуне одличан род не изостаје.
- Ова година је била берићетна, где се мотиком удари ископају се добри приноси. На појединим њивама принос је био и до пет вагона, 2,5 килограма по кућици, па на наша три засађена хектара укупан принос је био око 15 вагона, што је изузетно. Ове године задовољни смо ценом, и колико год произведомо ове наше ивањичке кртоле толико и продамо - каже Добривоје за РИНУ.
Кромпир из западне Србије важи за најквалитетнији, са посебном аромом и укусом. Познат је и ван наших граница , па се на пијацама и увозни често потписује као да је из овог краја. А ево како да знате да ли је кромпир који купујете заиста ивањички.
- Кад га узмете у руку, земља око њега буде растресита и песковита, а не буде црна као да сте га спремили за поховање у угљеној прашини. Кад га пресечете структура му је јасна и чиста, без икавих линија - објашњава Добривоје.
Посебна клима и надморска висина већа од 1.000 метара разлози су зашто је управо ово поднебље идеално за производњу кромпира.
На висини је кромпир 40 одсто бољи
- Не може кромпир у пољу бити као на брду, на висини је 40 посто бољи без обзира где је. Овде код нас је одлична мешавина три медитеранске климе, температура не прелази 30 степени зато наш кромпир има посебан квалитет.
Најбоље је узорати у јесен, и никако не прескочити домаћи природни стајњак, јер је то веома битно. Без доброг стајњака, нема доброг кромпира - рекао је овај произвођач.
Добривоје има укупно шест хектара земље, а сваке године узима и нешто под закуп, мења и експериментише са сортама, јер је најважније да добро пролазе на тржишту.