Алергични сте на глутен? Ево шта смете да једете!
Многи и који нису преосетљиви на глутен, опредељују се за исхрану без њега, али да ли је то заиста паметно?
Целијачна болест (целијакија) представља алергичност на глутен, а сматра се хроничним обољењем, настала је услед оштећења цревне слузокоже. Једино решење јесте доживотни безглутенски режим исхране, односно избегавање пшенице и јечма.
- Често безглутенским намирницама, у поступку индустријске прераде, остављају глутен, па у том случају највише саветујемо да се оболели ипак ослоне на свеже воће и поврће - изјавио је нутрициониста Ненад Братковић за Вечерњи лист.
Многи људи прелазе на исхрану без глутена, без обзира на то да ли су преосетљиви на њега, јер нас он чини надутим. Мада није здраво ни избацити га потпуно из исхране, јер тако организам лишавате многих намирница нутритивних вредности. Ако не патите од целијачне болести немојте га искључивати из исхране, већ га узимајте повремено.
Симптоми који указују да вам храна са глутеном не прија јесу мучнина, упале, отицање, болови, кератоза пиларис ("пилећа кожа" на рукама) и губљење равнотеже.
Прочитајте и: