Цвекла - доктор за крвну слику
Мало калорија, много угљених хидрата и сигурно делотворно дејство!
О цвекли знате да је добра за салате и да њен сок помаже у лечењу малокрвности, али ово поврће има многа друга лековита дејства. Још од давнина се сматра да је лековита и здрава, а у алтернативној медицини се једнако користи и данас.
Синоним је за лек за малокрвност, а посебно је позната јер регенерише јетру и спречава старење организма. Одлична је за регулацију крвног притиска и притом снижава високу температуру. Семе цвекле користи се за терапијско лечење тумора, гениталија и црева.
Цвекла је богата минералима, пре свега калцијумом, бромом, фосфором, гвожђем, калијумом, јодом, сумпором и магнезијумом. Обилује витаминима Б групе и Ц витамином. Поред тога садржи јако мало калорија, па се посебно препоручује дијетама.
Кувана цвекла губи сва лековита дејства, али је добар састојак дијета. Помаже у лечењу од тумора, леукемије, као и за ублажавање тегоба од ниског притиска, жучи и желуца, грипа и других поремећаја. Посебне резултате даје када су у питању нерви и рад мозга. Супстанце бетанин и бетаин које се налазе у цвекли подстичу размену материја, одржавају крвне судове и смањују холестерол.