Данас славимо Светски дан хране
Овогодишњим слоганом "Брини о земљи, нахрани свет", покушавамо да освестимо јавност и спречимо глад.
Светски дан хране и хлеба обележава се 16. октобра у свим крајевима света, а овај дан је први пут у календару забележен 1945. године и то на иницијативу Уједињених нација. Ове године, Србија овај празник слави под слоганом "Брини о земљи, нахрани свет", уз подршку Министарства здравља.
Генерална скупштина Уједињених нација је одредила циљеве Светског дана хране и хлеба, а они су:
- Промовисање породичне пољопривреде која се ослања на породични рад (шумарство, риболов, сточарство);
- Подстицање учешћа сеоског становништва, нарочито жена у одлукама и активностима који утичу на њихове животне услове;
- Подстицање производње хране и стимулисање националних, билатералних и невладиних напора у том циљу;
- Повећању свести јавности о проблему глади у свету.
Октобар се иначе сматра месецом правилне исхране. Светски дан хране и хлеба се први пут у нашој земљи прославио 2001. године. Празник је усмерен на јачање капацитета за унапређење исхране становништва. Статистике показују да у свету гладује око милијарду људи, и то не само последица недостатка приноса, већ и високе цене намирница и лоше економске ситуације услед светске економске кризе.
Светски дан хране и хлеба је прилика да се укаже на значај и допринос различитих култура светској пољопривреди и производњи хране, што пружа могућност за обезбеђивање довољне количине хране за целу светску популацију.
Када помињемо хлеб, постоје докази да је ово најстарија намирница направљена људском руком, а датира још 12.000 година пре Христовог рођења. Хлеб је одраз културе живљења, незаменљив састојак у исхрани људи широм света. Сваки град, држава, нација има другачији начин спремања хлеба, а упознајући њихове рецепте, упознајете и њихову културу.