Домаће њоке
Јер не постоји ништа лепше од свеже домаће тестенине.
Потребно:
- 1 килограм кромпира
- 200г брашна
- 1 јаје
- со
Припрема:
Ољуштите кромпир и кувајте га на пари 30 минута, али да буде ал денте. Испасирајте га док је још врућ. Замесите пасирани кромпир са рашном, јајетом и мало соли, тако да маса на крају буде мека и хомогена. Обратите пажњу на однос кромпира и брашна: ако је превише брашна, њоке ће бити тврде; ако је превише кромпира, распашће се приликом кувања.
Смесу формирајте у дугачки ваљак мало дебљи од прста и сеците на комаде од два центиметра. Превуците сваки комад преко рендета или низ зупце виљушке, нежно, али довољно јако да остане шара. Њоке слажите на побрашњену крпу.
Кувајте их у благо посољеној води. Њоке из шерпе вадите решеткастом кашиком, оцедите их и сервирајте уз сос по жељи.