Ево зашто деца не подносе зелено поврће на тањиру
У испитивању, деци је требало 3 до 4 секунде да се лати шкољке, а док су им родитељи показивали босиљак и першун, требало им је свега 10 секунди да ово поврће додирну.
Еволуција је деци биолошки програмирала да се пазе биљака јер оне могу да садрже опасне отрове. Због склоности болестима у ранијим годинама живота, наше тело је развило одбрамбени механизам који нам ускраћује контакт са поврћем, објашњено је у студији коју су радиле амерички психолози.
У истраживању објашњено је да деца од 8 до 18 година различито реагују на различите предмете. Стога су родитељи сваком детету показали 100 предмета, али су сакрили своје фаце како би смањили утицај на децу. Када би им показали одређену ствар, деци је требало 3-4 секунде да уграбе шкољку, 4-6 секунди за лампу или кашику, али целих 10 секунди им је било потребно да се лате першуна и босиљка. То је двоструко спорија реакција да посегне за nečimm и да то проучи. Још спорије су реаговали на вештачке предмете који су личили на биљке.
Биљке производе токсине као властиту одбрану против предатора, а који могу бити веома штетни, чак и смртоносни. Неке биљке имају и физичку заштиту, попут бодљикавих длачица, трња или штетних уља које могу оштетити ткиво и проузроковати потешкоће. То је ствар физичког изгледа, али нутриционисти објашњавају да је ипак главни разлог одбојности према поврћу у тањиру јесте еволуција која је човечанство учила да су биљке око нас вероватно отровне.