Истина о нискомасним производима!
Већ годинама се људи који воде рачуна о својој линији, нивоу холестерола и здрављу срца, опредељују за нискомасне производе. Ево зашто они нису тако здрава опција!
На рафовима супермаркета наћи ћете гомилу немасних десерата, нискомасних кексова и оброка са прорачунатим бројем калорија. Но, док, без осећаја кривице, пуните корпе оваквим производима, наш обим струка се свеједно повећава!
Још од осамдесетих година влада тренд нискомасних производа у сврху бољег здравственог стања. Истина је да масноће садрже много више калорија од угљених хидрата и да су засићене масти одговорне за повишен холестерол и слично. Индустрија хране је зато радила на замени животињских масти у производима, незасићеним биљним мастима.
Од када се сазнало за штетност незасићених масноћа, индустрија хране ради на томе да смањи њихов ниво у производима.
Добре и лоше масноће
Важно је да наша исхрана садржи масноће, само треба одабрати оне 'добре'. Препоручљиве су оне из коштуњавог воћа, семенки, рибљег уља. Оне су важне за одржавање здравог крвотока, продукцију хормона и добро функционисање нервног система. Такође, помажу и абсорпцију одређених витамина.
Ако се придржавате ригорозне нискомасне исхране, недостајаће вам кључни витамини А, Д, Е и К. Оваква исхрана лоше утиче на имунитет, ограничава могућност организма да се сам излечи и делује и на стање костију.
(BBC/Srbija Данас)