Јабуке у шлафроку
Дошла је јесен, огрните кућни хаљетак, испржите јабуке и уживајте у топлини свог дома!
Потребно:
- 5 јабука
- 2 јајета
- 300г брашна
- 2дл млека
- 1 кесица ванилин шећера
- 3 супене кашике шећера
- со (на вр' ножа)
- пола кафене кашичице прашка за пециво
- вода
- уље (за пржење, ако печете у тефлонском тигању)
Припрема:
Сервирати уз latte чај, добар филм и добро друштво!
Умутити глатко, житко тесто од свих састојака, тако да буде мало гушће од оног за палачинке. Увек је боље, наравно, направити гушће тесто јер се оно да разредити. Јабуке очистити – огулити им кожу и извадити средину са семенкама, па их сећи на кришке мало уже од 1цм. Јабуке посути циметом и ставити у тесто.
Ако не пржите на тефлонском тигању, узмите дубљи тигањ. У њега сипати око 3 кашике масти, или колико год да је потребно да се јабуке пеку у дубљој масноћи. Маст загрејте – проверите да ли је довољно загрејана тако што ћете у њу капнути тесто са врха кашике, па ако се одмах подигне на површину и почне да цврчи – значи да је време да спремите слаткиш.
Јабуке оцедити од теста, стављати у масноћу и пећи са обе стране док не добију златножуту боју.
Извадити их на тањир са кухињским убрусом, како би упио вишак масноће.
Пржене јабуке у шлафроку слагати на тањир и посути шећером у праху.