КАД БИ БИО БИЈЕЛО ДУГМЕ: Поклоните пријатељима савршене колаче
"Кад би' био бијело дугме мала би се закопчала у ме, кад би' био дугме плаво не би знала да сам крај ње спав'о."
Потребно:
- ¾ шоље омекшаног путера
- 90г крем сира
- 1 шоља шећера
- 1 јаје
- 1 кафена кашичица ванилин шећера
- 2 ¾ шоље брашна
- 1 кафена кашичица прашка за пециво
- ¼ кафене кашичице соли
- опционо: боја за храну
Припрема:
Пробајте и слани кекс са пармезаном!
Умутити путер, крем сир и шећер док добијена смеса не постане пенушава. Додати јаје и ванилин шећер, па добро умутити. Додати унапред помешано брашно, прашак за пециво и со, па мешати док тесто не постане меко и хомогено. Уколико користите боју за храну, поделите тесто на онолико делова колико имате различитих боја и замешајте. Умотајте тесто у самопријањајућу фолију и оставите да се хлади 2 сата.
Никако не пропустите рецепт за чизкејк чоко лизалице!
Загрејте рерну на 175°, а тесто извадите из фрижидера (једну по једну боју, ако сте га бојили) и растањите га на благо побрашњеној радној површини. Сеците кругове и у оквиру сваког круга засецајте један мањи (али пазите да не пресечете тесто скроз). Врхом штапића за кинеску храну (или сламчицом, уколико правите веће кексе) пробушите четири рупице, како би кекс личио на дугме.
Кексиће једите уз добар latte чај!
Пребаците кексиће на плех, охладите их 15 минута пре печења, па пеците 8-10 минута. Служите их уз добар чај и још боље друштво. Уколико планирате да поклоните пријатељима ове кексиће, можете их нанизати на кухињски канап и тако их, као гирланду, умотати у заштитни целофан.