НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА МЕНАЏЕРА Бацио кравату у Мајкрософту, узео кецељу у Загребу
Прошлог лета Блумберг је објавио текст о најбољем новом лондонском стреет food ресторану, који нуди традиционалне гастро специјалитете Шри Ланке.
Брајан Сенаратне задовољно је прочитао текст и вратио се свом послу у загребачком ресторану Curry bowl. Управо је тада отварао свој ресторан кухиње са храном из Шри Ланке, први такав у Хрватској.
Навика да прати Блумберг остала му је из претходне краијере - Брајан је 2014. године, са свега 33 године радио у Мајкрософту и званично је проглашен најбољим менаџером Шри Ланке.
Међутим, награда га није мотивисала да настави с тим, одлично плаћеним послом - кад је досегао сам врх, напустио је и родну земљу и блиставу каријеру у ИТ индустрији, а жеља за новим изазовима довела га је крајем 2014. у Загреб. У Ткалчићевој улици отворио је у лето 2015. ресторан са подједнако добром кухињом и атмосфером.
- Текст на Блумбергу показао нам је да имамо добар производ у право време, али и на правом месту, јер ћемо Загребу дати нешто чега нема, а у свету је популарно. Загреб је за мене умањена верзија Беча или Будимпеште. Ресторанска сцена није довољно богата, углавном се нуде ћевапи, кебаб или пица. Да се разумемо, и сам сам заволио ћевапе, али то није довољно за овакав град. Загребу недостаје стреет fooda, малих ресторана са великим порцијама. Напољу је то јако популарно, посебно међу младима који путују, а ми желимо да се Загреб и по том питању приближи тим великим градовима. То му треба, јер ово више није транзитни град - каже Бриан.
ШТА ЧЕКАТЕ? Ако одете у ОВЕ ГРАДОВЕ одмах добијате НОВАЦ ОД ДРЖАВЕ!
Куваре је обучио Рајендра Куман Премкумар, најпознатији шеф Шри Ланке, а ускоро ће доћи још један његов колега да их додатно едукује. Ни један од десеторо запослених није старији од 25 година, двојица кувара имају тек 18, а власник 35.
- Не желим да ово буде само још један ресторан. Желим да дам прилику младим људима, какву сам и ја добио. Кажем им - не мораш цео живот бити само кувар, остани ту пар година па почни са својим бизнисом, као што сам и ја урадио. Желим да људи учине нешто са својим животима. Учим их да треба пуно радити, искористити сваку прилику да нешто науче и пођу неким својим путем. Уколико раде само за новац, постаће лако замењиви. Постављам им своју корпоративну културу. У овом је ресторану пуно енергије, музике, смеха - каже Бриан за Пословни дневник.
А како се уопште нашао у Загребу?
- Радио сам у ИТ индустрији 13 година. Почео сам као консултант, радио као софтвераш за Мајкрософт, живео четири године у Бахреину ... А онда сам пожелео промену, био сам уморан од кравате и одела - објашњава.
Преко једне девојке у децембру 2014. први је пут дошао у Загреб. У лето 2015. придружио му се брат Цлемент, пословно подједнако успешан- исте оне године кад је Брајан победио, Цлемент, који се бавио осигурањем, освојио је титулу другог најбољег менаџера у Шри Ланки. Он је први пожелео промену, напустио је каријеру у осигурању и са својим је партнерима отворио ресторан, што је и Брајану дало идеју.
СВЕ ИМАТЕ У КУЋИ: Ова весела девојка зарађује лагано 70.000 евра месечно - а можете и ви! (ВИДЕО)
Малени ресторан већ сада запошљава 10 људи и тражи још јер уводе доставу. Чим се посао ухода и нађе менаџера који га може заменити, Брајан се баца на неки нови изазов. Намерава да отвори још један ресторан у Загребу, али и негде на обали.
- Немамо конкретни план, али имамо визију. Хтели бисмо да се ширимо, можда и у друге земље. За неколико месеци планирамо сами да увозимо неке од потребних сировина, али и органски чај. Увозићемо само најквалитетнију робу - открива.