Оставите шећер ЗАУВЕК! Постоји начин, а ми вам откривамо како...
Најбоља детоксикација од шећера до сада.
Ево шокантне чињенице: просечан човек унесе око 22 кашичице шећера дневно, што је више него што било који лекар саветује. Иако никада није сматран за здраву храну, нови докази показују да може да направи већу штету него што се то мислило, припремајући вас за гојазност, дијабетес и срчана оболења. За сајт health.com неуролошкиња др Никол Авена, ауторка књиге "Дијета пропада јер сте навучени на шећер" открива како да га се сигурно решимо за свагда, а ми смо то проверили и уверили се у делотворност савета.
- Одвикавање од шећера може да буде обесхрабрујуће. Тешко је избећи га пошто се крије у толико много намирница, и ствара готово зависно стање захваљујући таласу допамина након што унесемо шећер - истиче др Авена.
Опасности од слатких ствари
Шећер има 16 калорија по једној кашичици. То можда не делује много, али може се нагомилати и по 1000 калорија врло лако. Сва истраживања показују да се повећавањем употребе шећера повећава и распрострањеност дијабетеса. Исто важи и за срчана обољења.
Избаците ову врсту шећера
Пре свега треба избегавати бели шећер који најчешће користимо за кафу и колаче. Крвоток упија просте шећере веома брзо, што повећава нивое глукозе у крви и инсулина који могу направити хаос у телу - каже Аведа.
Рафинисани шећери се додају у различите производе током процесуирања, од кечапа, салата па до прелива за салату и месо. Произвођачи заваравају конзументе пишући да користе шећер из шећерне трске и високо фруктозни кукурузни сируп, или неко слично непознато име, али су то све фенси називи да се каже шећер.
Меласа, мед и јаворов сируп су такође прости шећери, иако нису увек процесуирани на начин као што је то рафинисани бели шећер, и имају једнако штетне ефекте.
Слаткиши које смете да једете
Шећери које не морате да прескачете се налазе у природној храни, као што је то фруктоза у воћу и лактоза у млеку.
- Воће, на пример, садржи количину шећера која је у пропорцији са количином влакана и других нутритијената - истиче Аведа и истиче да ти други састојци ублажују штетне ефекте шећера.
Вештачки заслађивачи нису решење
Заменити шећер са хемијским заслађивачем као што је аспартам или сахарин можда и није решење. Они омогућују сладак утисак без калорија, чак и када конзумирамо ове производе, глад није утољена, што доводи до још веће жеље касније - истакнуто је у студији из 2013. године у "Трендовима ендокринологије и метаболизма" где се открива да су дијетални производи повезани са повећањем тежине и дијабетесом.
Претпоставља се да вештачки заслађивачи поспешују глад јер су много слађи него природан шећер, што може отупити осећај укуса што доводи до тога да нас онда нешто мање слатко као воће не може задовољити, што повећава жељу за преслатким стварима - наглашава се у истраживању.
Што је брзо, то је и кусо
Пошто су наша тела навикнута на слаткише, изненадно може да дође до интензивне појаве симптома као што су главобоље, анксиозност и промене расположења. Боље је постепено смањивати количине слатког, дати телу времена да се привинке. Такође, спорије промене имају тенденцију да трају дуже, када је реч измена у исхрани.
Решите се слатких напитака
Сода, воћни сокови, спортска пића, ледени чај - сва ова заслађена пића су подмукли извор додатих шећера. Једна лименка кока коле сарџи 9 кашичица шећера, што је за трећину више него што препоручују кардиолози на дневном нивоу.
- Воћни сокови су практично течни шећер, имају много калорија а не засићују глад - каже Авена и истиче да је боље да се пије више минералне воде која нема додате шећере нити калорије.
Прескочите слаткише који садрже просте угљене-хидрате
Колачићи, кексићи, мафини и остале посластице од белог брашна лако је препознати када је у питању додати шећер, те их је лако укинути. Петљају се са нивоима шећера у крви, а укидање навике да мазнемо крофну или мафин како бисмо мало подигли енергију која не траје дуго и није тако лоша идеја. Много је боље уносити интегралне житарице јер су комплексније и абсорбују се много спорије, те производе стабилнију енергију.
Избаците заслађену ресторанску храну
Доста хране која је "за понети" је потопљена у сосеве и има премазе који се праве од простих шећера. Глазуре, тачини и паста сосеви често садрже много шећера, те су једнако штетни као кутија колачића. Читајте састојке пажљиво: смеђи шећер, кукурузни сируп, малтоса, фруктоза, дектроза, меласа, агава, смеђи пиринчани шећер, шећер и сируп од шећерне трске, као и исцеђени сок из трске и многи други су други назив за исто - шећер.
Склоните ћасиће са шећером са стола
Уколико сте навикли да додајете шећер у храну и пића, дајте себи одушка од те навике. Ако започињете дан са две кашичице шећера у кафи или чају, за почетак смањите ту количину на једну кашичицу, па касније на једну, а можете себи помоћи и са мало млека и наранџом.
Постепено смањивање количине шећера и слаткиша ће бити мање приметно него да одједном прекинете унос шећера, а и смањиваће се жеља за слаткишима.
Одредите фиоку за слаткише
Уколико по целој кући имате слатке и штетне ствари, изазиваће вас све време. Уместо тога, ставите их све у једну фиоку или на полицу која није толико видљива. Тако нећете бити у искушењу сваки пут када закорачите у кухињу. Већина нас се ухвати прве хране на коју налетимо, а ако је не видимо, смањиће нам се и жеља за слаткишима.
Набаците протеине и здраве масти на свој тањир
Избацивање шећера је прави изговор да бисмо убацили више здравих масти (ораси, маслиново уље, авокадо, млечни производи) и протеини као што су јаја, ћуретина и махунарке. Оба засићују и енергизују тело, а притом и спречавају повећање шећера у крви и потребе за истим.
Доручак који је богат са протеинима и мастима те врсте вам може помоћи да започнете дан ваљано. Предлог за доручак је авокадо са јајима уместо слатких пахуљица са млеком или мафина.
Користите природно слатке зачине
Цимет и ванила се могу као зачини додати у кафу, житарице, или чак у нека пецива како би се створио слатки укус без шећера. Одлични су и ђумбир, мускатни орашчић и кардамом. Исцедите мало лимуна на храну, то ће јој додати воћкасти и исвежавајући осећај слаткоће.
Уколико вам је овај текст био користан, сазнајте нешто више о женској вијагри која је одобрена за Америчко тржиште, што значи да ће ускоро и нама бири доступна (више информација на ОВОМ линку)
Прочитајте и:
- Српски геније из средњошколске клупе обећава: Умећу да ПРОВАЛИМ У ПЕНТАГОН (ФОТО)
- Овако су новине пре 40 година саветовале ЈУГОСЛОВЕНСКЕ тинејџерке о упуштању у ЛЕТЊЕ ЉУБАВИ
- ГДЕ ИМА ПАРА, ИМА И ШВАЛЕРАЦИЈЕ: Ово су професије у којима се највише вара!
- ЈЕДНА ЈЕ МАЈКА: Обуставила ХЕМОТЕРАПИЈУ да би могла да доји своју бебу! (ФОТО)
- МАСТУРБАЦИЈА и ГОЛОТИЊА: Погледајте какве све ОГАВШТИНЕ људи раде у АВИОНУ! (ФОТО/ВИДЕО)