Панетоне
Panettone је врста слатког хлеба који потиче из Милана и традиционално се спрема за Божић и Нову годину. Ми, међутим, сматрамо да је предивно да Вам кућа мирише на свеж, топао колач чак и у пролећним условима.
Потребно:
- 600г брашна
- прстохват соли
- 150г шећера
- коцкица квасца (40г)
- 250г млека
- 6 жуманаца
- 150г путера
- 100-150г чоколаде
- рум, коре лимуна и поморанџе
Припрема:
Ставити квасац у млако млеко (целу количину), са кашичицом шећера и брашна, па оставити да нараста.
У већем суду умутити жуманца са шећером, додати омекшали путер, коре од лимуна и поморанџе.
Кад квасац нарасте, додати маси, заједно са брашном и прстохватом соли. Добро умесити, па додати сецкану чоколаду и рум.
Калуп подмазати путером, сипати масу и оставити да се удвостручи.
Пећи на 180°Ц, 30-40 минута. Из калупа вадити кад се охлади!
ПС. - Ако желите да се бахатите, извуците цео колач из калупа и прелијте га топљеном чоколадом, па поспите млевене бадеме или лешнике одозго.
Уживајте и, подразумева се, јавите нам у коментару како Вам се допао овај колач.