ПАЗИТЕ ШТА ПЛАЋАТЕ: Хотели на ситницама зараде две милијарде долара
ЊУЈОРК - Ове године, амерички хотели ће имати 2,25 милијарди долара прихода од наплаћивања ситница и споредних услуга које су се доскора подразумевале као бесплатне.
То је шест одсто више него 2013. године, а скоро двоструко више него пре десет година, наводи се у студији Бјорна Хансона, професора Факултета за угоститељство Њујоршког универзитета, објављеној у понедељак Хансон. Права главобоља за многе путнике је брзорастући списак хотелских доплата, чак и за ствари које они и не користе.
Наплаћује се "гарантовање" да ће у соби бити француски кревет, а кошта и то ако гост у хотел стигне прерано или се одјави касно. Наплаћује се и сеф у соби чак и када није затражено да се користи. Гостима је зато све теже да предвиде праву цену боравка, поготово јер се многе од тих наплата разликују од хотела до хотела, чак и унутар истог ланца.
Тако се хотелијерство придружило фирмама за изнајмљивање аутомобила које наплаћују и то што су у њихова возила уграђени уређаји за електронску наплату путарине и систем за ГПС навигацију. Авио-компаније су додале накнаде за проверу пртљага, за избор седишта, за убрзавање процедуре контроле путника и за укрцавање у авион пре других путника. Професор Хансон зато препоручује гостима хотела да буду "екстра-пажљиви" јер је све мање услуга бесплатно.
Гостима који напусте собу у подне, али путују тек увече, хотели су некада чували кофере из учтивости, али то сада наплаћују долар до два по комаду пртљага. Уколико госту нека пошиљка стигне у хотел - што је некада било бесплатно, сада треба да за пријем на рецепцији плати 10 до 25 долара, зависно од тежине пошиљке.
Хотели у САД су 1997. почели да уводе доплате, углавном у скупим одмаралиштима са базенима, тениским теренима и теретанама. Уведена је накнада за особље које по вољи госта поставља сунцобране и лежаљке, а три године касније појавила се доплата за потрошњу струје.
Чак ни собни мини-бар - услуга деценијама позната по незаузданој скупоћи, није одолео изазову новог таласа доплата. Тако један хотел у Бостону пет долара наплаћује то што је конзерва безалкохолног напитка охлађена у собном мини-бару. Уз то је и 18 одсто "административне таксе" за "попуњавање бара" новим конзервама уместо попијених.
Чак и ако гост прегледа мини-бар и нешто у њему притом само помери, то му се може наплатити. Тако се у многим хотелским рачунима, чак и ако нешто није заиста потрошено, појављују ставке за наплату јер су сензори у мини-бару регистровали да неки предмет није био на свом месту више од 60 секунди. Толико треба да гост прочита нутритивне информације на амбалажи да би одлучио да ли ће нешто појести или попити.
Један хотел је отишао корак даље и 25 долара дневно наплаћује "личну употребу фрижидера" - ако гост стави свој сок или флаширану воду у мини-бар. Ако гост жели да избегне тај трошак, може му се у соби поставити додатни мини-фрижидер што ће га коштати више: 35 долара дневно. Неки хотели су схватили да су претерали и сада нуде бесплатне локалне грицкалице и безалкохолна пића из собног мини-бара.