ПЕЦАРОШКА МУКА: Упознајте најомраженију рибу у српским водама!
Познат је и под називом "амерички сомић". Пецароши му тепају и "клинтончић", ето докле иде та мржња.
Замислите ову ситуацију - лепо јутро поред воде, птичице цвркућу, пиво хладно као таштин осмех. Штапови забачени, радост пецања је у току. Тек, штап који је забачен у дубину почиње да игра... и то озбиљно. Већ пуца адреналин, удараш контру и извлачиш рибетину - мало сутра. На удици стоји амерички сомић, то јест ЦВЕРГЛАН. Накострешио је бодље, прогутао удицу, што кажу, до дупета и има 10 грама у тежини! Сад једино помажу кљешта. По свој прилици, цео дан ће пропасти, јер кад ова мини-зверка удари, све фине и културне рибе побегну главом без обзира.
Нажалост, већина пецароша уопште не мора да замишља ову ситуацију, јер су је доживели много пута. Време је да упознамо љутог непријатеља, Његово гадничанство, цверглана.
Ова сићушна пошаст стигла је у Србију у 19. веку, а постоји легенда да је га је са својих силних путешествија донео чувени математичар и пецарош Михаило Петровић, добри Мика Алас. Наводно, Мика је видео да цверглани у Америци расту и до три киле, па је одлучио да их донесе у Србију, да поправи рибљи фонд. Наравно, нећемо оптуживати легендарног Мику без доказа. Неко га је донео и сад се ваља борити с њим.
Цверглан насељава мирније воде, као што су баре и канали и расте до пола килограма, али то је права реткост. Једе буквално све на шта наиђе, а воли и икру, што га чини зликовцем ван сваке мере. Када крене у потрагу за храном, може се пецати свуда, и у дубини и у плићаку. У ствари, МОРА се пецати, јер нема избора. Мали скот је невероватно издржљив - подноси и високе и ниске температуре, може да преживи под ледом. Може да гладује недељама. Има три бодље, због којих га нико не дира. Њихов убод је врло непријатан и болан.
Бас (риба) је једини природни непријатељ цверглана, а организовано изловљавање је један од ретких начина да се смањи њихов број.
Хајде за крај да му дамо један "плусић" - месо цверглана је врло укусно, па ко има живаца да га чисти може да направи сасвим солидну чорбицу од њега. Риболовцима почетницима може да буде занимљиво да га пецају, јер ради као блесав кад је гладан.
Искуснији пецароши тврде да прихрани треба додати лимунтус, једина ствар која се цверглану гади, али ово није проверено. Дакле, пецароши који знате како да га отерате, помагајте!
Прочитајте и: