Пробирљивост у исхрани је наследна
Деци која су одрасла у породици чији су чланови већином гојазни следује иста "судбина". Време је да се освесте и постану "црна овца" своје фамилије.
Научници Универзитета Северна Каролина недавно су спровели студију у којој је доказано да гени играју важну улогу у дечјим прехрамбеним навикама.
Код омладине се јавља аверзија према увођењу нових намирница у исхрану, што се везује за темперамент човека. Међутим, то не значи да они не могу променити понашање и постати мало мање избирљиви.
Истраживање је рађено са 66 парова близанаца, старосне доби од 4 до 7 година. Утврђено је да су гени одговорни за 72% фактора дечје тенденције да избегну нове намирнице. Остали, мање утицајни фактори су домаћинство и друштво.
Претходне студије су откриле да гени објашњавају 78% варијација код аверзија према новим намирницама код деце у добу од 8 до 11 година, али и 69% варијација код одраслих. То нам показује да ефекат гена остаје релативно константан у свим старосним групама.
Студија је открила да у породицама у којима су родитељи гојазни, деца имају тенденцију за прекомерну телесну тежину, пише портал webmedicina.com.
Ово истраживање, које је објављено у часопису "Obesity", апелује на родитеље да константно уводе нове намирнице и уче своју децу разноврсној исхрани.