РИБА ЈЕ ЗДРАВА ХРАНА: Ако је не једете погрешно...
Једење рибе је повезано са нижим стопама срчаних болести, срчаног удара, депресије и Alchajmerove болести. Међутим, начин на који је једете је кључан да бисте искористили све њезине добробити.
Најновије истраживање Медицинског факултета у Пицбургу закључило је да су волонтери који су учествовали у истраживању и редовно јели рибу, имали боље развијене делове мозга повезане с памћењем и когнитивним способностима. Али само ако су јели рибу која је била печена у рерни или на жару, а не и у уљу, пише Хафингтон пост.
Ове две врсте припреме рибе ће се боље одразити и на струк јер, примера ради, 12 шкампа печених у уљу садржи 280 калорија, за разлику од свега 85 калорија колико ће исти број шкампа 'sadržati ако су кувани на пари или печени на жару.
Да бисте стекли увид колико је то тачно калорија, рецимо само да би требало да вежбате 25 минута да бисте потрошили те додатне калорије. Зато, ево још пет савета како да ваша риба има феноменалан укус.
Користите добре масти
Пре кувања, филете рибе намажите с девичанским или кокосовим уљем, или их премажите сосом као што је онај од сушеног парадајза или млевене паприке. Ако вам се то не свиђа, можете их после припреме посути ситно нарезаним авокадом или насецканим орашастим плодовима.
Додајте зачинске биљке
Постоји мноштво зачина и биља којима можете зачинити морске плодове. Од обичног белог лука до медитеранског микса. Можете покушати и са свеже исцеђеним лимуном, лиметом, црним бибером, ђумбиром, першуном, црвеном паприком... Експериментишите и пронађите што вама највише одговара.
Сложите рибу у слојеве
Након припреме, посложите рибу у слојеве, додајући између намирнице, као што су динстани шпанаћ, печени крумпир, зачињена сочива, рестоване гљиве, пиринач, пире кромпир, шпагете, сос од манга или салату од купуса.
Охладите је
Готово сва риба може бити сервирана хладна након припреме. Можете је додати на салату или је умешати у салату у коју ћете додати различито поврће и тестенину, пиринач... Можете је исто тако додати уз маринирану салату од свежих краставаца или обичну зелену салату.
Додајте је другим оброцима
Након једноставног печења, додајте вашу рибу или плодове мора уз неку другу храну, као што је супа, чорба, или је помешајте с тестенином. Такође је можете ставити на тортиље и на врх додати мало соса "гвакамоли", како бисте добили здравију верзију рибљих такоса.
Прочитајте и: Избегавајте ове врсте риба! Отровне су!