Са оваквим предзнањем се иде у кафану!
Знате ли разлику између америчког вискија и бурбона?
Најједноставнији одговор на ово питање био би да је сваки боурбон виски, док виски није увек бурбон.
Амерички виски (за разлику од шкотског вискија) је дестиловани алкохол (шпиритус) добијен из ферментисаног зрневља житарица који обично стари у храстовим бачвама. Различити типови (раж, пшеница, кукуруз) захтевају различите састојке и другачије процесе дестилације.
Бурбон је најпопуларнија врста вискија у САД-у, а дестилација се традиционално обавља у округу Бурбон у Кентакију. Ова регија је тако названа према династији Бурбон која је 500 година владала различитим европским земљама.
Бурбон се производи од мешавине житарица у којој удео кукуруза мора бити најмање 51%. Затим се мешавина дестилује до највеће јачине од 80% алкохола, у бачве се ставља боурбон јачине око 62%, а у боце доспева онај са 40% алкохола.
Бачве у којима стари морају бити нове, поугљене и направљене од храста. Како би добио назив "чисти бурбон" (straight боурбон), морају да се задовоље додатни услови – алкохол мора бити стар најмање две године и не сме да садржи никакве боје, укусе или друге алкохоле.
Најпродаванији брендови бурбона су "Јим Беам", "Макер’с Марк" и "Wild Turkey". Многа пића попут "Јацк Даниелс"-а спадају под боурбон, али се не продају као такви, већ као, у овом случају, "Tennessee whiskey".
(zanimljiveinformacije.com)