Шпанска јунетина
И супа и гулаш и пикантно и - лепо!
Потребно:
- 2л воде
- ловор
- 5 ченова белог лука
- 6 зрна црног бибера
- 1 шаргарепа
- 1 целер
- 1,5кг јунетина
- 2 кафене кашичице оригана
- супена кашика уља
- 1 црвена и 1 зелена паприка
- 2 главице лука
- 400г конзервисаног парадајза
- 1 кафена кашичица кима
- 150г зелених маслина
- 60мл лимуновог сока
За сос:
- 1 супена кашика уља
- 2 шните сланине
- 3 чена белог лука
- 1 главица лука
- пола зелене паприке
- 1 супена кашика пиреа од парадајза
- 2 супене кашике винског сирћета
Припрема:
Налити воду у велику шерпу, додајте ловор, бели лук, бибер, шаргарепу, целер, јунетину и једну кафену кашичицу оригана. Пустити да проври, онда смањити ватру и оставити да се крчка два сата, док месо не омекне.
За то време направите сос. У тигању загрејте уље, додајте сланину, бели лук, лук и паприке и динстајте док све не омекша. Потом додајте сирће и пире од парадајза и поново промешајте, док сирће не испари. Охладите сос 10 минута и онда га пропасирајте.
Извадите јунетину из шерпе и помоћу две виљушке исцепкајте га на комадиће. Бујон процедите у другу шерпу.
Загрејте масноћу у шерпи у којој је спремана јунетина и додајте сос, паприке и лук. Додајте и месо, па потом и бујон, заједно са парадајзом, кимом и преосталим ориганом. Јело треба да ври на тихој ватри 20 минута, без поклопца. На крају кувања додајте маслине и лимунов сок.