Заслађују живот, али га и оштећују!
Сахарин је кристални прах 300-550 пута слађи од шећера. Употребљава се као заслађивач за храну и напитке, који се сматрају дијететским и дијабетичарким. Он нема никакве храњиве вредности.
Дијабетичари их највише користе, као и они који се здраво хране и броје сваку калорију. Они уместо шећера користе вештачке заслађиваче, за које стручњаци сматрају да повећавају ниво шећера у крви, упркос томе што нису висококалорични.
Израелска студија спроведена на лабораторијским мишевима то објашњава кроз сахарин и друге састојке вештачких заслађивача који утичу на бактерије у цревима, па се тако смањује способност организма да обради глукозу. Уместо да помогну у борби против гојазности и смањењу шећера у крви, заслађивачи само још више погоршавају ситуацију.
Да ли су заслађивачи канцерогени?
Национални институт за борбу против рака је у саопштењу 2009. године објавио да не постоји јасан доказ који би повезао ненутритивне заслађиваче, који су тренутно на америчком тржишту у жижи интересовања јер изазивају рак. Пре него што се заслађивач дозволи, Америчка управа за храну и лекове прегледа више од 100 студија безбедности. “Резултати тих студија нису показали да су ови заслађивачи канцерогени, нити да на било који начин могу да угрозе здравље људи.”
До овог закључка научници су дошли тако што су једној групи мишева дали обичну или заслађену воду са обичним шећером, а другој групи вештачке заслађиваче. Након тога, испитивање је спроведено на 400 људи, захваљујући којима су научници дошли да истог закључка.
"Не покушавамо да кажемо да је здраво конзумирати вештачке сокове и слаткише, а одбацити вештачке заслађиваче, већ да ни то није добро користити током дужег временског периода", рекао је аутор студије др Еран Елинејса, са Института за имунологију "Вајцман".
Студија наглашава да људи који желе здраво да се хране или да скину вишак килограма, не би требало да се ослањају на вештачке заслађиваче, већ да потпуно измене режим исхране.