ЗАВЛАДАЈТЕ ПРОСТОРОМ: Шест правила за здраву кухињу
Неке ствари је битно средити пре него што се баците на припремање специјалитета.
Ако сте једни од оних који прво уђу у кухињу кад дођу кући, ако уживате у сецкању и динстању и аромама које се шире из ваших шерпица – онда сте прави гастроном. Љубав према кухињи је нешто за шта многи живе, али свеједно заборављају неке ствари.
Да бисте уживали у кухињи у потпуности, ред је да јој све посветите у сваком смислу – зато не би требало да игноришете ова правила.
Јаја чувајте на полици, не у вратима фрижидера
Врата су најтоплији део фрижидера па, да бисте спречили температурне осцилације које могу довести до настанка бактерија – јаја чувајте у картону на најнижој, тј. најхладнијој полици.
Убаците сунђер у микроталасну
Шта, не радите то? Не брините, и нама је испрва звучало чудно. Но, испоставља се да грејање сунђера 60 секунди, у раствору од сирћета и лимуновог сока (ако желите и да лепше мирише), убија бактерије и то 99,9% њих. Наравно, увек можете једноставно да купите нов сунђер, али неки људи подгревају своје сунђере свакодневно.
Не перите ножеве у машини
Оне предивне ножеве које сте скупо платили и које користите само кад вам треба прецизно и најоштрије могуће сецкање – НИПОШТО не перите у машини за прање судова јер ће сечиво отупети. Уместо тога перите их детерџентом у врућој води и обришите их пажљиво меком крпом.
Не пржите сланину у тигању
Него у рерни, драги пријатељи... Не само да ћете моћи да спремите више сланине, него се она неће "уковрџати", а масноћа неће прскати по целој кухињи.
Отарасите се свега што призива бубе
Прочитајте и:
ПИКАНТЕРИЈА: Како и које зачине користити за укуснија јела
ЏЕМО ВОЛИ ЏЕМ: 10 савета за савршен воћни намаз
ВЕГАН БЛАЦК МЕТАЛ: Храброст у кухињи јесу лобање и пентаграми (ВИДЕО)
Инсекте привлаче обилни извори хране и воде, па је ваша судопера прави рај за бубашвабе и остале гадости. Ако приметите танак слој рђе или ако вам капље славина – поправите то што пре.
Чистите вентилатор у рерни
Вентилатор се заправо зове "вентилирајући филтер" и требало би да га перете у врућој сапуници једном месечно. Насапуњате, исперете, осушите. Не заборавите и да једном недељно пребришете поклопац вентилатора.