Божићно веровање: Зашто треба чувати пепео од бадњака
Бадњак стоји пред улазним вратима, на Бадње вече се уноси у кућу, а на Божићно јутро његовом гранчицом положајник џара ватру. А шта после Божића?
Један од најважнијих обичаја пред Божић које сви поштују свакако је уношење бадњака у кућу.
ВЕЛИКА МИСТЕРИЈА БОЖИЋА: Да ли ЖЕНА заиста НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ ПОЛОЖАЈНИК
Иако данас има да се купи на сваком ћошку пред овај велики празник, многи и даље поштују традицију и одлазе у шуму да исеку свој бадњак.
Овај весели обичај обављају већином мушкарци - на Бадњи дан устају пре свитања и одлазе у оближњу шуму, где секу грану храста - бадњак.
Обично се по Бадњак иде у друштву, па домаћини са собом понесу и мало ракије, којом наздраве када исеку Бадњак и упуте се сваки својој кући. Бадњак стоји пред улазним вратима, на Бадње вече се уноси у кућу, а на Божићно јутро његовом гранчицом положајник џара ватру.
ЛЕГЕНДА КАЖЕ: Како су Срби почели за Божић да једу баш СВИЊЕТИНУ поред свих других специјалитета
Али, знате ли шта треба да урадите са бадњаком након што прође трећи дан Божића?
Бадњак треба запалити и оставити да изгори у шпорету у кући. Ватра која се појављује када се Бадњак спаљује доноси плодност и помаже свим укућанима, али је не треба распиривати дувањем, већ пустити да сама пламти.
Такође, требало би сачувати мало пепела од бадњака који се сагорео и чувати у посебном месту у кући, па зато Бадњак треба запалити у чистој пећи.
ЗНАТЕ ЛИ ЗАШТО? Милошевић НИКАДА патријарху ПАВЛУ није честитао БОЖИЋ!
У многим местима верује се да је пепео од Бадњака изузетно лековит, па се пије помешан са водом против главобоље.