Ево од којих намирница ЗУБИ највише ЖУТЕ!
Овако можете то да спречите...
Храна која садржи шећер, скроб и киселине, попут природних и газираних сокова, воћа и поврћа као што су цвекла, боровница, купина и слично, затим слаткиши, лимун, црни чај и вино, посебно бело, које је киселије од црног, стварају микропукотине у глеђи зуба. У њима се потом таложе твари које узрокују промену боје зуба, упозорава стоматолог др Давор Ћурковић из Загреба.
Он додаје како уништена зубна глеђ доприноси директном приступу нежељним супстанцама у зубне каналиће, што узрокује каријес и деминерализацију зубне масе па се стварају беле мрље.
Месец рођења одређује које ЗДРАВСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ имате!
- Задржавање хране на зубима погодује развоју бактерија усне шупљине, које претварају угљене хидрате, скроб и слично у киселине које нагризају глеђ и каналиће - појашњава наш саговорник.
Стварање каријеса и промену боје зуба могуће је донекле спречити тако што ћемо током уноса намирница које узрокују ерозију глеђи скратити задржавање те хране у устима и чишћењем четкицом и зубним концем после сваког оброка.
- Ако немате ту могућност, онда је потребно испрати усну шупљину обичном водом - додаје др Ћурковић. Но када дође до промене боје зуба, белину је тешко вратити и мало је тога што можемо да учинимо сами, код куће. Наиме, наш саговорник упозорава да посебну пажњу треба обратити на пасте и гелове за избељивање, који су преплавили тржиште и служе за кућну употребу.