ПРАЗНИЧНИ СПЕЦИЈАЛ: Најлепши и НАЈУКУСНИЈИ СЛАТКИШИ за свечану трпезу (РЕЦЕПТ, ФОТО)
Специјал препун дивних и укусних ђаконија које ће обожавати цела породица...
Празнични слаткиши су део дугогодишње традиције. Они су неозаобилазан део сваког топлог дома.
Осим што ће свако уживати у укусу ових феноменалних рецепата, ништа мање нећете бити одушевљени изгледом истих.
Наше food блогерке су припремиле прегрште занимљивих слаткиша за свечану празничну трпезу.
ДЕСЕТ КИЛОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ДАНА: Уз ову ДИЈЕТУ можете да једете чак и СЛАТКИШЕ, али поштујте ЈЕДНО ПРАВИЛО
ЗНАК ДА ПОСТОЈИ ИНФЕКЦИЈА: Боја ЈЕЗИКА може да укаже на одређене здравствене ПРОБЛЕМЕ, обратите пажњу
Рудолф сендвич кексићи
Уживајте у преслатким Рудолф сендвичима који садрже топљену чоколаду и лешник. Можете упослити и најмлађе чланове породице око декорисања и самим тим додатно зачинити празничне дане.
Овај рецепт је припремила Јелена Досковић.
Рецепт:
•150 гр путера
•150 гр шећера у праху
•100 гр црне чоколаде
•120 гр млевених лешника
•1/2 прашка за пециво
•250 гр меког брашна тип 400
•џем од кајсије (пуњење)
•100 гр млечне чоколаде за премазивање
Истопљен и прохлађен путер повезати са шећером у праху, истопљеном чоколадом, у то додати млевени лешник, па брашно са прашком за пециво. Уколико је неопходно додати мрвицу брашна или кашику, две млека, како би се смеса лепо развлачила.
На побрашњеној подлози развије се тесто, часом или модлом вадити кругове, па их пећи у загрејаној рерни на 175Ц 10ак минута.
За декорацију је додатно потребно малчице фондана у белој боји, переце и m&m бомбонице у црвеној боји.
Празнични кремасти сладолед
Јасмина Коварбашић је неко кога пратимо за више рецепата (како иначе и гласи назив њеног Инстаграм профила). Овај пут смо за празнике одлучили да испробамо њен кремасти сладолед.
Потребно вам је:
- 300 мл јогурта⠀
- 250 мл слатке павлаке⠀
- 2-3 пуне кашике какаа⠀
- 2-3 кашичице меда (уколико вам није довољно слатко додајте више).
Измутите миксером слатку павлаку па додајте јогурт, мед и какао.
По жељи додајте малине, рибизле, боровнице... ⠀
Можете га украсити рибизлама и прелити преливом од меда и какаа.
Количина је довољна за три мање чинијице па слободно дуплирајте меру.
Гранола штанглице од бадема и вишања за здраву верзију слаткиша
Када на Инстаграму желите да испробате здраве рецепте или усвојите здраве навике онда дефинитивно треба да одете на профил Татјане Поповић. Овај здрави слаткиш идеалан је избор увек, а не само за празничну трпезу.
Састојци:
- 1 ½ шоља овсених пахуљица
- ¾ шоље сирових бадема, ситно сецканих
- ⅔ шоље урми, без коштица
- ⅓ шоље сувих вишања
- ¼ шоље ланеног семена
- ¼ шоље путера од бадема
- 1 кашика кокосовог уља
- прстохват соли
- 1 кашичица ванила екстракта
Припрема:
1. Загрејте рерну на 180 °Ц и тепсију обложите папиром за печење.
2. Сипајте овсене пахуљице и бадеме у тепсију, те их пеците 10-12 минута, док не поприме златно-браон боју.
3. Урме и суве вишње ставите у процесор за храну и миксајте их док не остану мањи комади или се не формира куглица, око 20 секунди. Смеса треба да буде лепљива.
4. У велику посуду сипајте печене бадеме и овсене пахуљице, смесу од урми и сувих вишања, ланено семе, те све добро промешајте. Оставите са стране.
5. У мањој шерпи на умереној температури загрејте бадемов путер и кокосово уље. Мешајте док не добијете кремасту и глатку смесу. Затим склоните са рингле, додајте прстохват соли и ванила екстракт, те поново промешајте да се сви састојци сједине.
6. Добијену смесу сипајте у посуду у којој сте помешали остале састојке, те све добро промешајте. Смеса би требало да буде лепљива.
7. Добијену смесу равномерно сипајте у керамичку посуду величине 20x20 цм, те је ставите у замрзивач на 15-20 минута како би се стврднула. Извадите посуду из замрзивача и смесу исеците на штанглице.