ЗА БАДЊИ ДАН БАДЊАК СТОЈИ ПРЕД ВРАТИМА: Домаћин га уноси у кућу на Божић, а ево шта се са њим ради ТРЕЋЕГ дана
За Бадњи дан сваки домаћин или убере или купи бадњак, а ретко ко зна шта са њим треба да уради трећег дана по српској традицији
Уношење бадњака у кућу је саставни део традиције најрадоснијег хришћанског празника Божића.
Иако данас има да се купи на сваком ћошку пред овај велики празник, многи и даље поштују традицију и одлазе у шуму да исеку свој бадњак.
Овај весели обичај обављају већином мушкарци – на Бадњи дан устају пре свитања и одлазе у оближњу шуму, где секу грану храста – бадњак.
НАЈСТАРИЈИ СРПСКИ ОБИЧАЈ: Ево шта би требало да урадите на БАДЊЕ ВЕЧЕ, везано је за ЦРНИ ЛУК
СПРЕЧАВА ПРЕЈЕДАЊЕ! Пре оброка ОБАВЕЗНО поједи ову МЕШАВИНУ СА ВОДОМ и нећеш имати проблема са дебљином!
Али, знате ли шта треба да урадите са бадњаком након што прође трећи дан Божића?
Бадњак треба запалити и оставити да изгори у шпорету у кући. Ватра која се појављује када се Бадњак спаљује доноси плодност и помаже свим укућанима, али је не треба распиривати дувањем, већ пустити да сама пламти.
Такође, требало би сачувати мало пепела од бадњака који се сагорео и чувати у посебном месту у кући, па зато Бадњак треба запалити у чистој пећи.
У многим местима верује се да је пепео од бадњака изузетно лековит, па се пије помешан са водом против главобоље.