Сармице са ЗЕЉЕМ од којих ће ЗАМИРИСАТИ цела кућа, брзо лако, а СПРЕМА се У РЕРНИ!
Одличан избвор за ручак!
Уколико тражите добар рецепт за укусне сармице са зељем, онда сте на правом месту. Ове сармице мало су другачије од стандардних јер се припремају у рерни.
Око 30 посто ПРЕМИНУЛИХ од короне имало је ОВУ ХРОНИЧНУ БОЛЕСТ: Ево шта чинити у случају заразе и како је избећи
Потребно је:
- 2 веће везе зеља
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица белог сирћета
- 2 л воде
ПИТА СА ВИШЊАМА ПО БАКИНОМ РЕЦЕПТУ! Направите омиљену посластицу из детињства за час!
За фил:
- 1/2 кг мешаног млевеног меса
- 2 средње главице црног лука
- 1 чен белог лука
- 2 кашичице сувог биљног зачина
- 1 кашичица млевеног бибера
- 150 г пиринча
- 1 кашика алеве паприке
- 100 мл уља
- 2 средње шаргарепе
За запршку:
- 50 мл уља
- 1 кашика брашна
- 2 кашичице алеве паприке
- 400 мл воде
- суви биљни зачин
Листове зеља опрати и скинути дебљи део. У већу, дубљу, шерпу ставити воду, со и сирће, па ставити да проври. У проврелу воду "провлачити" по један лист зеља, само да, мало, омекша. Никако не стављати по више листова, јер јако брзо омекшају, па могу да се распадну.
Попарене листове вадити у ванглицу, са хладном водом. Када се заврши цео поступак потапања листова ставити их да се оцеде.
Савршена УЖИЧКА КОМПЛЕТ ЛЕПИЊА! Ево као да ПРИПРЕМИШ овај СПЕЦИЈАЛИТЕТ код куће!
Фил: На загрејаном уљу ставити ситно исецкани црни лук, бели лук и шаргарепу. Динстати, око, 1-2 минута, па додати млевено месо (мешавина свињског и јунећег). Месо, са варјачом, добро уситнити и посути га са бибером и сувим биљним зачином. Промешати и динстати док месо не буде полупржено. Ако треба доливати по мало воде. Када се месо упржило додати алеву паприку, промешати и убацити, добро опран, пиринач. Све сјединити и оставити да се охлади.
Узети, дубљи, плех, одговарајуће величине и подмазати га уљем. За завијање сармица од зеља најлакше је то урадити на дасци за сечење хлеба (зато што су јако мекани, па је незгодно завијати их у руци, као и иначе што се ради). Значи, ставити лист зеља на даску, на средини листа ставити две кашике фила, па прво преклопити леву и десну страну, преко фила, затим пребацити предњи део листа преко фила и умотати сармицу. Умотане сармице поређати у подмазани плех.
Рерну укључити, да се загреје, на 200 степени.
Запршка: У загрејано уље ставити брашно и пропржити да брашно пожути. Додати алеву паприку, промешати, па налити врелом водом. Прокувати да се састојци сједине. Додати суви биљни зачин, по укусу.
Са припремљеном запршком прелити поређане сармице у плеху. Прекрити их алу фолијом и ставити да се пеку, у загрејаној рерни. Када течност у рерни, проври смањити температуру на 180 степени и пећи један сат. Извадити и послужити са киселим млеком.
Потребан вам је бег од градске гужве? Ево КАКО да ИСКОРИСТИТЕ ВИКЕНД на најбољи начин