ДАЈЕ ЕНЕРГИЈУ, ОДЛИЧНО ЗА МЕТАБОЛИЗАМ! Ево КОЛИКО сувог ВОЋА у току дана треба да поједеш!
Постоје тачна мера!
Суво воће је омиљена зимска грицкалица многих, а ево колико је добра за здравље и шта кажу нутриционисти, да ли је добро јести га и у којим количинама.
Сушено воће против свежег воћа
У свом најосновнијем облику суво воће је заправо свеже воће које је сушено или на сунцу, у дехидратору или неким другим поступком. Обично су то грожђе, шљиве, кајсије, бруснице, вишње, смокве и урме. Када се елиминише вода из свежег воћа, воће се природно скупља, смањује, тако да остане отприлике четвртина оригиналне верзије.
ПЛАЧЕ, СЛОМЉЕНА ДУБОКОМ ТУГОМ! Снежана Дакић открила све о операцији и ТЕШКОМ ЗДРАВСТВЕНОМ стању!
(ФОТО) Сви ГЛЕДАЈУ у ЧИЗМЕ! Јелена Карлеуша у до сада НЕВИЂЕНОМ ИЗДАЊУ! ШТА ЈОЈ ЈЕ ТО НА НОГАМА?
Једно о другом НИКАДА НИСУ ГОВОРИЛИ: Овај глумац је био прва љубав Секе Сабљић
Колико је суво воће здраво?
Суво воће може бити добар начин да се задовоље свакодневне потребе за воћем. Оно је такође здрава алтернатива када свеже воће није доступно. За почетак, суво воће је препуно хранљивих састојака и садржи све што и свеже воће, али у компактном облику.
На пример, једна четвртина шоље сувог грожђа садржи око 6% дневних потреба калијума. Ту количину калијума бисте добили од једне шоље свежег грожђа. Иако је све воће веома хранљиво, неке врсте воћа предњаче по садржају витамина, минерала, влакана и антиоксиданса.
Влакна су један од главних разлога да се једе сушено воће. Суво грожђе, суве вишње, агруми и шипак су врхунски избор. Због влакана у сувом воћу, спорије се подиже ниво шећера у крви, тако да се избегавају његове нагле осцилације.
Концентровано суво воће даје више хранљивих састојака у мањем облику, што може бити корисно онима који се труде да свакодневно једу довољно воћа. Ако је ваш циљ повећање уноса угљених хидрата или желите да се угојите, суво воће може вам помоћи у томе. Али ако пажљивије погледате калорије или величину порција, сушено воће није најбољи избор, јер би вас свеже воће у већој запремини боље заситило. Осим здравствених благодети, суво воће има још једну добру страну – има дужи рок употребе него свеже воће.
Суво воће је веома укусно, па се лако може претерати са конзумацијом. Једна шоља грожђа садржи око 64 калорије, док 1 шоља сувог грожђа има скоро 500 калорија! Запамтите, суво воће је много концентрисаније од свежег. Да ли бисте појели 10 свежих кајсија? Вероватно не, али зато бисте могли појести 10 сувих кајсија. Држите се правила да је за суво воће оптимална порција 1/4 шоље (отприлике величина лоптице за голф).
Суво воће може бити савршен оброк пред тренинг. Будући да се углавном ради о угљеним хидратима, прегршт сувог воћа брзо ће вам обезбедицти енергију, а лако ћете га сварити. У овим ситуацијама избегавајте суве шљиве, јер могу да покрену црева због превеликог садржаја влакана и сорбитола, шећерног алкохола.
Без обзира да ли једете свеже или сушено воће, на добром сте путу, јер уносите целовиту храну. Све док избегавате производе са додатком шећера (и сулфита, ако сте осетљиви) и пазите на величину порција, суво воће је добра опција са истим нутритивним користима које има свеже воће.