7 страва ТРИКОВА за контролисање порција: Више се НИКАДА нећете преједати!
Није ништа тешко а чини да будете сити и витки.
У потрази за саветима за здраву исхрану или мршављење, стално се наилази на фразу ,,контрола порција’’. Једноставно речено, контрола порција значи придржавање одређене количине (порције) хране по оброку: права количина зависи од ваших потреба за калоријама и хранљивим материјама. И, наравно, од онога што вас чини ситим. Без обзира да ли покушавате да смршате или само да усвојите здраве навике у исхрани, важно је да знате како изгледа здрава порција.
Пилуле за контрацепцију чувају жене да НИКАДА не оболе од ове 3 СМРТОНОСНЕ болести
- Порција се разликује од величине послужења. Величина послужења је измерена количина хране или пића (оно што видите на етикети) а ваша порција је количина коју у ствари конзумирате - објашњава дијететичарка Каролин Кауфман.
Златни савети гинеколога: Како да заштитите своју ваг*ну од гљивица и бактерија?
На пример, на етикети може да стоји да једно послужење цереалија износи четвртину шоље, али ако узмете два послужења, ваша порција износи пола шоље. Често је одговарајућа величина порције једнака једном послужењу, али то није увек тачно. Контрола порција је важан елемент плана мршављења.
Ако покушавате да смршате, најбољи начин праћења уноса калорија јесте да знате какав је садржај хранљивих материја у једном послужењу и онда контролишете порције. Важно је напоменути и да бројање калорија и мршављење уопште није за свакога. Има и много других фактора, као што су навике при спавању, стрес и генетика, који могу да утичу на мршављење, и то много више него само унос калорија. Ако имате историју поремећаја у исхрани, треба увек да се прво консултујете са лекаром пре него што промените навике у храни.
Чак и ако мршављење није ваш циљ, поштовање разумних величина порција помаже да оброци буду балансирани и хранљиви. Циљ је да се једу оброци разумне величине који вас чине ситим и садрже разноврсне хранљиве материје.
- Треба да водите рачуна да вам у тањиру није само црвено месо и да вам је оброк разноврстан - каже Џеки Баумринд, виши дијететичар са клинике за мршављење Селвера Wellness.
Има много упутстава за поређење хране са предметима из свакодневног живота – на пример, једна порција протеина треба да буде отпрлике величине шпила карата. Такође, можете да користите шољице за мерење да бисте одредили порције у односу на величину послужења и прилагодили их сопственим потребама.
ДУПЛО ЗАДОВОЉСТВО: Пијте кафу са чоколадом сваког јутра и решићете два НАЈВЕЋА проблема!
Али не носимо сви са собом шпил карата или шољице за мерење. Кауфман и Баумринд у наставку предлажу неке једноставније начине за природан унос здравих величина порције, како бисте могли да развијете боље навике у исхрани а да не потрошите много енергије размишљајући о томе.
1. Нека ваш тањир буде подељен на следећи начин: 50/25/25
Најбољи начин да одока одредите здраве порције? Напуните тањир или чинију са 50 одсто поврћа или салате, 25 одсто немасних протеина и 25 одсто поврћа са скробом или угљеним хидратима. Ово вам помаже да отприлике аутоматски контролишете порције. ,,Ако је четвртина тањира намењена протеинима, тешко да ће у тај ћошак стати 350 грама печенице’’, шали се Баумринд. Овај приступ вам такође помаже да ставите пуно поврћа, које има мало калорија и масти.
2. Једите из мањих тањира
,,Користите тањире за салату и чиније за цереалије уместо стандардних тањира и великих шоља за супу’’, предлаже Кауфман. Зашто? Ствар је у суштини у томе да на тај начин заварате ум да једете више него што заиста једете. Без обзира да ли једемо у ресторану или кувамо код куће, сви желимо да нам тањири буду пуни, примећује Баумринд. ,,Прво једемо очима и носем.’’ Тањир за салату напуњен до врха изгледа и делује богатије него та иста количина на великом стандардном тањиру – што вас припрема да очекујете да будете сити кад га почистите.
3. Одвојите са стране вишак хране пре оброка
Ако припремате вечеру и намеравате да нешто оставите за ручак или следеће вече, издвојите тај вишак пре него што почнете да једете, каже Баумринд. На тај начин можете да одредите праву величину порција пре оброка. Много је теже зауставити се кад је у тањиру остало још укусне, домаће хране.
Сви љубитељи сира ће се обрадовати! Ова намирница је ОДЛИЧНА за доручак и учиниће да будете ВИТКИ
4. Једите пола порције у ресторану
Било да сте сами или у друштву. ,,На већини места, једна порција је довољна за две особе’’, истиче Баумринд. ,,Замолите конобара да вам спакује пола пре него што вас послуже’’, предлаже она. ,,Или поделите главно јело са особом са којом сте.’’
5. Престаните да једете директно из амбалаже
,,Одредите одређену количину хране као једну порцију (користите величину послужења на паковању као упутство) и узмите репете у истој количини ако желите још’’, каже Кауфман. Када ужинате у покрету, спакујте храну у пластичне кесице са затварачем, каже Баумринд. ,,Добро је узимати храну код које је величина послужења једнака величини порције, као што су паковања јогурта за једну особу’’, додаје она.
6. Истражите шведски сто пре него што се послужите
Лако је заборавити све што сте научили о здравим величинама порције и уносу хране желуцем а не очима кад имате безброј опција и сматрате да треба да искористите то што сте платили. Кауфман предлаже да направите круг и истражите све опције које нуди шведски сто пре него што почнете да једете. Тако можете да одлучите шта заиста желите да ставите на тањир и одредите одговарајућу величину порције. Ако видите да сте још гладни, држите се предложених размера (видети бр. 1) када се поново послужујете.
РАДИЋЕ БЕСПРЕКОРНО! Овај природни напитак ДУБИНСКИ чисти ваше бубреге!
7. Раздвојите време за оброк и време за ТВ
Унос хране када вам нешто одвлачи пажњу скоро увек доводи до преједања – ако не обратите пажњу на оно што једете, тешко је одредити када сте сити. Да бисте водили више рачуна, избегавајте унос хране испред екрана, каже Кауфман. То се односи и на ТВ и на лаптоп. Баумринд иде и корак даље: ,,Искључите телефон, оставите га са стране и седите мирно, уживајући у друштву (других) и храни.’’