ОПРЕЗ! Изазивају ОПАСНА ОБОЉЕЊА: Докторка ОТКРИЛА које НАМИРНИЦЕ озбиљно НАРУШАВАЈУ ЗДРАВЉЕ
Једемо их свакодневно, а препознаћете их по овом својству!
Свако ко чита декларације и прати ознаке на индустријски прерађеној храни, сигурно је приметио ознаке Е 252, Е 171 и многе друге. Докторка Мирјана Рајилић Стојановић открила је како да препознате намирницу која је штетна.
Она је упозорила да се на ову тему шире разноразне претпоставке и теорије, као и да је важно да људи буду упућени у саме адитиве који се налазе у храни.
ЈУТАРЊА НАВИКА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Ово пије на празан стомак, чини ЧУДА ЗА ЗДРАВЉЕ, а користе и ДЕЦА
БИК ДА ПРОМЕНИ РЕЖИМ ИСХРАНЕ, РИБА ИМА ПОРОДИЧНЕ ПРОБЛЕМЕ: Хороскоп за УТОРАК је ту, погледајте шта вам предвиђа
- Мој утисак је да ту доста има манипулације. То свакако уплаши човека, али требало би да имамо стручњаке који се труде да храна на полицама буде безбедна. Када причамо о томе колико је здрава, свакако је да је најздравија храна она на којој нема декларације. Ако купите поврће, месо, спремите, то ће бити здрав оброк. Оно што нуди прехрамбена индустрија, требало би да буде безбедно и здраво, али неопходно је да пре свега буде безбедно - рекла је докторка.
Др Мирјана је објаснила и која је функција појачивача укуса.
- Они имају функцију само да нам се то нешто допадне. Учили смо да постоје четири укуса: слатко, кисело, слано и горко, али мени никада није било јасно зашто не постоји и "љуто". Ипак, пети укус је умами. То је један јапански научник открио, изолујући једну компоненту из морских алги и видео да додатком у неку храну, прави тај фини укус. Не би требало да је нездраво, сама чињеница да потиче из морских алги, значи да није штетно - истакла је она.
Списак адитива је велики, али оне на које посебно треба обратити пажњу су:
- Е 252 калијум-нитрат
- Е 251 натријум-нитрат
- Е 250 натријум-нитрит
- Е 249 калијум-нитрит
- Адитиви нису директно канцерогени, али ова четири су проблематична. Они са својом хемијском структуром нису проблематични, јер, рецимо, биљна храна, као што је спанаћ, је богата нитратима. Међутим, када се они користе за конзервирање месних прерађевина, оно што је проблематично је да постоји мишљење Светске здравствене организације да су месне прерађевине, које су конзервиране нитратима или нитритима канцерогени првог реда, конкретно за канцер дебелог црева. Тако да, са сигурношћу се може рећи да он изазива канцер - открила је др Мирјана.
Како да их препознамо?
Докторка је истакла да храна која поседује интензивну црвену боју дефинитивно садржи канцерогене адитиве, а потом је открила и шта ја решење.
"Могу да се нађу у неким сиревима, није битно да ли су тврђи или мекши. Све што је интензивна црвена боја је показатељ да их има. Значи, сами по себи, они нису проблем, али је проблем зато што између адитива и протетина који се налазе у месу, долази до рекације. До те реакције долази или под дејством киселине у желуцу или када пржимо, под дејством цревних микроорганизама. Мислим да је највећи ефекат на дебелом цреву - открила је докторка.