АЈВАР УОПШТЕ НЕ ГОЈИ: Пун је влакана, ПОМАЖЕ КОД ЗАТВОРА и богат је ВИТАМИНОМ Ц
Сезона је паприка и ајвара
Ајвар се припрема од неколико врста паприка, парадајза, зачина, патлиџана и лука. Постоји у љутој и благој верзији.
Постоји много рецепата и варијација ајвара, али неки од састојака, као што су црвене паприке, патлиџан, бијели лук и уље су неизоставни у сваком од њих. Без ових састојака, прави домаћи ајвар не би био оно што јесте.
ПРЕМА НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ: Урадите ОВО до краја децембра и срећа ће вас пратити током читаве наредне године!
Ова ИСХРАНА ЈЕ НАЈБОЉА НАКОН КОРОНЕ: Препоруке нутриционисте - како да се храните ако сте преболели ковид
Паприке су "бомба" за имунитет, а ајвар један од омиљених облика зимнице. Међутим, многи не знају за шта је овај намаз одличан када је здравље у питању, и верују у једну заблуду. Најпре, ајвар је одличан савезник пробаве јер убрзава пролазак хране кроз дигестивни тракт, и омекшава столицу уколико вас мучи затвор.
Богат витамином Ц
Захваљујући паприкама, ајвар је одличан извор витамина Ц. Овај витамин тело не може самостално производити, стога га је потребно уносити уз помоћ исхране. Осим конзумације агрума и сличних намирница богатих витамином Ц, овај витамин можете добити и уносом ајвара.
Богат је витамином А
Витамин А најчешће добивамо из намирница наранџасте и црвене боје, стога не чуди да управо овај намаз обилује овим витамином. Захваљујући садржају црвених паприка, ајвар је одличан извор витамина А, те може помоћи у заштити вашег срца од различитих здравствених проблема.
Богат извор витамина Б2 и фолне киселине
Захваљујући патлиџанима, ајвар је такођер одличан извор различитих витамина и минерала, укључујући витамин Б2. Осим тога, због високог садржаја влакана у патлиџанима, ајвар је одличан начин да побољшате своје гастроинтестинално здравље.
Не садржи калорије
С обзиром на то да ајвар готово и да не садржи калорије, с њим је немогуће претерати. Овај намаз нема значајне нутритивне вредности, јер се паприка која се ставља у ајвар обично пече, а затим пржи. Овако паприка губи сву своју вредност. Овај намаз је одличан извор влакана и минерала, стога га вреди укључити у исхрану.