Снижава притисак, штити од прехладе... Ова намирница је ВЕОМА ЗДРАВА, али у ОВОМ случају ИЗУЗЕТНО ОПАСНА!
Сви га волимо али ево када га је најбоље јести.
Колико сте пута само од маме или баке чули да нема бољег лека од белог лука! Јефтина намирница, која храни даје далеко бољу арому и укус, има своју примену не само у кулинарству, већ и у медицини, бар оној народној.
ДВА САТА ЛЕЖАЛИ У КРЕВЕТУ СА МРТВОМ БЕБОМ, А ОНДА СЕ ДОГОДИЛО ЧУДО: Лекар их уверавао да су ЗАКАСНЕЛИ РЕФЛЕКСИ након смрти а онда се догодило нешто НЕЗАМИСЛИВО
Глумица СМРШАЛА 25 КИЛОГРАМА после ПОРОЂАЈА: Никада НЕ ЈЕДЕ ове намирнице, ВИТКА је, а ИМУНИТЕТ јој је ЈАК
Шкорпију чека НЕПРИЈАТНОСТ на ПОСЛУ, Рак ПРЕТРПАН ОБАВЕЗАМА: Хороскоп за ЧЕТВРТАК је ту, ево шта предвиђа
Мало је ствари које тако предано раде на јачању нашег имунитета, како то чини бели лук, али ту није крај благотворног дејства ове зачинске биљке. Дијатетичар-нутрициониста Тања Олаџија каже за портал "Žena.rs" да једна студија препоручује од 3 до 6 г белог лука дневно како бисмо остварили следеће здравствене бенефите:
- снижење крвног притиска (захваљујући алицину из белог лука)
- штити и помаже да се изборимо са прехладом и грипом (те могуће и актуелним вирусима)
- снижење ЛДЛ-а ("лошег" холестерола)
- превенција Alchjmerove болести и деменције
- чува кости у менопаузи (делимично компензује недостатак естрогена)
- Природан антибиотик са разлогом је добио овај назив, те заиста заслужује да буде сталан члан наше трпезе. Но, увек је питање количине кључно, те не смемо претерати са белим луком - додаје ова нутриционисткиња.
Претерано конзумирање белог лука може да има и одређене не тако добре последице, а ево шта треба да имате у виду.
- Постоји опасност од крварења, нарочито ако користимо терапију за "разређивање" крви, па на то морамо обратити пажњу (такође и ако планирамо операцију). Треба повести рачуна и о комбинацијама чији састојци такође разређују крв (нпр. ђумбир, тамнозелено лиснато поврће, омега 3...) . Мање опасни нусефекти јесу надимање и дигестивне тегобе, које изазивају фруктани којима бели лук обилује - објашњава Олаџија.
Олајџија акцентује да је најбоље бели лук уврстити у свакодневну исхрану постепено и уз праћење која нам количина заправо прија.
- Препорука јесте уврстити бели лук у своју исхрану, ма у којој комбинацији, а колико често и у којој количини, подложно је променама за сваког појединца. До праве "дозе" мора свако доћи самостално, те је прилагодити остатку исхране, својим потребама и здрављу - закључује Тања.
Важно је напоменути и да највише бенефита има сирови бели лук, но ако одлучите да га кувате додајте га у јело тек када је скоро кувано, јер високе температуре убијају алицин који је и одговоран за лековиту моћ ове намирнице.