Готов за САТ ВРЕМЕНА - Најбржи начин да скувате чорбаст пасуљ, додавањем једног састојка, убрзава се процес, а укус је предобар
Жене га врло често не кувају јер захтева пуно времена и труда, али на овај начин све је много лакше и брже.
Пасуљ је и даље међу најомиљенијим јелима код нас. Главно питање када га неко припрема је то може ли некако брже да се скува?
Има ту различитих теорија и трикова, а који не подразумевају да пасуљ потопите претходне ноћи у хладну воду.
Једна од варијанти је коришћење експрес лонца, који у многоме скраћује процес кувања и то не само код пасуља. Али ако немате експрес лонац, онда ћете моћи да примените неки од ових савета које искуснији кувари користе већ годинама.
Дакле, урадите овако. Већ код првог кувања пасуља у воду додате 1 кашичицу соде бикарбоне. Оставите пасуљ да се крчка најмање 15 минута, након тога оцедите воду и додајте мало уља. Добро промешајте, како би били сигурни да је уље распоређено по сваком зрну.
Долијте хладну воду у односу 4:1 према пасуљу, а онда иде и тајни састојак: додајте 50 мл ракије и прокувајте! Оставите да се крчка 45-50 минута и требало би да имате потпуно скуван пасуљ.
И на крају, али свакако, не најмање важно – време за кување пасуља зависи пре свега од његове врсте и квалитета. Неквалитетан и стар пасуљ можда се и никада не скува да би био као што треба да буде, независно од времена које проведе у шерпи.