ПРЕПОРУКА ЗА ПРОЛЕЋЕ
Сматрају се КОРОВОМ, а веома су ЛЕКОВИТЕ - Три биљке које имају више витамина и минерала од поврћа
Знање које нам је остало од наших старих каже да су самоникле биље у дворишту права ризница витамина и минерала. Све што вам је потребно да бисте се ослободили од "пролећног умора" налази се у вашем дворишту.
Зато ово лето никако не треба да занемарите 3 биљке које ничу испред ваших врата. Реч је о тушту, маслачку и коприви. Иако се ове три биљке сматрају коровом, ни су права ризница минерала и витамина, неопходних за раст и развој тела и одржавање доброг здравља.
Тушт
Зову је још и бљушт, тушањ, тушац и портулак. Права звезда међу самониклим биљкама је - тушт, Портулаца олерацеа. Тушт је права ризница омега-3 масних киселина толико битних за наше здравље. Постоји велика вероватност да ова биљка управо сада расте у вашем дворишту, јер према статистици, он је најпроширенији "коров" на свету.
Тушт је минијатурна биљка, са сочним меснатим листовима и црвенкастим стабљикама. Расте као самоникла биљка у двориштима, уз реке, потоке, канале и рубове шуме. Отпоран је на високе и ниске температуре и сушу, успева на лошем земљишту.
Одличан је извор антиоксиданата, витамина Ц, А, Б и Е те омега-3 масних киселина.
Осим обиља омега-3 масних киселина, тушт садржи: шест пута више витамина Е од спанаћа, седам пута више бета-каротена него шаргарепа, 25 мг витамина Ц по шољици (20% препорученог дневног уноса) магнезијума, калцијума, железа, витамина Б2, калија, фосфора и мангана.
Тушт је врло користан уколико имате мокраћне или пробавне проблеме. Има антигљивично и антимикробно деловање. Користан је и код кожних болести - позитивно делује на акне, псоријазу и опекотине.
Његово младо лишће и стабљике идеални су у салатама и сендвичима. Тушт је богат пектином, па се може користити за згушњавање супа и варива.
Салата од тушта:
Наберите доста младих изданака тушта. Оперите тушт у цедилу, кратко прокувајте у сланој води и извадите га у чинију. Додајте насецкани бели лук и залијте маслиновим уљем, посолите и ставите мало бибера. Добро промешајте и једите га као салату или прилог.
Исто тако пар младих изданака тушта можете додати свежој зеленој салати. Проверено лечи анемију.
Тушт можете и кратко пропржити на масти, па прелити јајима. Додати кајмак и домаћи хлеб.
Вероватно сте већ упознати с здрављем које нуди маслачак. Не постоји двориште у којем није никао маслачак или два, али обично га доживљавамо само као цвеће или коров.
Лишће маслачка можете користити у салатама, супама и соковима. Можете га припремити на исти начин као спанаћ. Лишће и цвет маслачка можете осушити и правити од њих чај. Корен можете осушити и испећи, те га користити као замену за кафу, а од цвећа направити вино или мед.
Маслачак има антиоксидативна својства и садржи спојеве taraxacin и тарацерин, заједно с инулином и левулином, захваљујући којим има изванредна лековита својства: делује као природан лаксатив и диуретик, помаже код надутости и едема, нормализује ниво шећера и холестерола у крви, побољшава апетит и стимулише рад желудца, чисти и регенерише јетру, помаже код опекотина и убода.
Наша препорука је да младе листове маслачка добро оперете и додате у зелену салату. Осим што ће вам вратити снагу током пролећне малаксалости, маслачак је у стању да потпуно опорави имуни систем.
Задња на нашој листи али не и мање важна је коприва - уртица диоица. Испод њених листова крију се жалци - длачице које садрже мешавину спојева укључујући хистамин, серотонин и ацетилколин. Ако их дотакнете, длачице излију овај сок на кожу што изазива жарење. Управо због тога већина нас пре конзумирања кува коприву.
Међутим коприва се може користити и сирова - одстранити хемијске твари који изазивају жарење можете и потапањем у хладној води.
Коприва има висок удео гвожђа, калијума, мангана, калцијума и витамина А, Ц, Д и К. Једна шољица коприве вас опскрбљује са невероватних 1.790 ИУ витамина А, што је чак 300% препорученог дневног уноса.
Наша препорука за укусан оброк је чорбица од коприве. Динстајте црни лук и неколико чена белог лука, па томе додајте коприву и једну шаргарепу. Кувајте кратко и пред сам крај додајте шаку пиринча и зачине.
Ова крепка чорба учиниће право чудо за ваш организам.
Делови коприве који се најчешће конзумирају су лишће и њен корен.
А када их добро упознате - неће бити краја маштовитим и здравим јелима на вашем столу.