Направите КИСЕЛИ КАРФИОЛ и уштедите 250 динара - Смањује УПАЛЕ, чува здравље КРВНИХ судова, делује превентивно против многих болести
Једноставно се прави, па није на одмет да ставите пар тегли карфиола за зиму.
У задње време карфиол је поврће коме се заиста поклања доста пажње. Он припрада породици купуса и сврстава се у једну од најлековитијих биљки.
Ако одлучите да сами направите кисели карфиол можете уштедети чак 250 динара по килограму. Куповни кошта 450 динара, док би вас домаћи коштао око 200 динара
Моћ овом поврћу дају антиоксиданти, којима се карфиол може похвалити у великом броју у свом саставу.
Поред антиоксиданата карфиол је веома богат и витамином Ц и управо ова два састава укомбинацији спречавају појаву разних болести.
Будући да се добија од укрштених сорти, а пореклом је од купуса – због корисних састојака зове се и “школовани купус”.
10 РАЗЛОГА ЗАШТО ТРЕБА ЈЕСТИ КАРФИОЛ
- Карфиол је поврће које не садржи масти и натријум. Редовним конзумирањем карфиола смањује се ризик од настанка канцера.
- Ово поврће садржи витамине Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, минерале и корисне фитохемикалије.
- Добар је извор влакана, протеина, фосфора, калијума и има висок садржај витамина Ц.
- Карфиол садржи калијум, минерал који је веома важан за развој костију и мишића.
Поред тога, у овом поврћу се налазе и изотиоцијанати који спречавају развој ћелија рака. - Редовно конзумирање карфиола спречава оштећење организма услед дејства слободних радикала јер садржи моћне антиоксиданте.
- Карфиол делује превентивно на појаву кардиоваскуларних обољења и канцера. У њему се налази и доста витамина К и омега-3 масних киселина, који смањују упалу.
- Редовним конзумирањем овог поврћа смањује се ризик од настанка артритиса, гојазности, дијабетеса…
- Карфиол може смањити упале и чувати здравље крвних судова. Такође, ово здраво поврће позитивно утиче на циркулацију.
- Ова намирница садржи и глукозинолате који активирају природну детоксикацију организма. Научна истраживања су показала да глукозинолати делују превентивно на појаву неких врста канцера.
- У карфиолу се налази и алицин који повољно утиче на здравље срца и смањује ризик срчаног и можданог удара. Поред тога, комбинација селена и витаминома Ц јача имуни систем и одржава ниво холестерола у крви.
Како укиселити карфиол?
САСТОЈЦИ:
три главице карфиола
три ловорова листа
кесица бибера у зрну
две литре воде
ПРИПРЕМА:
Карфиол опрати, исећи на цветове, кувати пет минута у кључалој води, па оцедити, охладити и сложити у претходно стерилисане тегле.
На умереној ватри прокувати воду, сирће, бибер, ловор, шећер и со, па кад прокључа, склонити са ватре и охладити.
Прелити карфиол, добро затворити и оставити да одстоји 20 дана. Чувати на сувом и тамном месту.