НИЈЕ ЛИМУН, А НИ ЛАН: Ову НАМИРНИЦУ остави у ВОДИ да ПРЕНОЋИ, напитак СКИДА САЛО са СТОМАКА у рекордном року
Пробајте!
Уколико сте на дијети и желите да изгубите неколико килограма, направите напитак који помаже да смршате. Потребна вам је вода и семе коријандера. Семе се потопи у чаши воде и остави преко ноћи.
Ујутру попијте воду на празан стомак. Коријандер подстиче метабоизам, лучење желудачне киселине, подиже ниво енергије и јача косу. Помаже да уклоните токсине из организма, подстиче варење, губитак килограма и помаже у случају да имате проблем са дијарејом.
Такође уколико имате проблематичну кожу ово је идеалан напитак за вас, јер чисти кожу, а можете га уврстити и у исхрану као зачин.
Коријандер је изузетно популарна биљка која има широку и слободну, разноврсну употребу у јелима индијске, тајландске, јужноамеричке и блискоисточне кухиње. Други назив за коријандер, који се веома често користи је кинески першун. Листови коријандера веома личе на листове италијанског першуна и понекада их је тешко разликовати.
Само ДВА ПРСТОХВАТА овог зачина јачају имунитет, успоравају ЗГРУШАВАЊЕ КРВИ, прекидају главобољу
ЖИТАРИЦА КОЈУ ЈЕДУ ЈЕЛЕНА И НОВАК ЂОКОВИЋ СВАКОГ ДАНА: Тело се чисти од ТОКСИНА и организам ће се брзо препородити
Коријандер је познат хиљадама година, чак од 5000 година пре нове ере. Коријандер потиче из јужне Европе и са блиског истока и користили су га древни египћани, грци и римљани. Римљани су користили коријандер да зачине хлеб и да сачувају месо док путују.
Коријандер има своју примену и у медицини већ хиљадама година, а користи се да прикрије непријатан мирис неких лекова, али се користи и као лек.
Биљка, која се користи као зачин, има укус земље, лаган укус лимуна и добра је у комбинацији са другим зачинима, посебно са кумином.
Коријандер можете да купите и у облику семенки и као самлевен у прах. Семе коријандера је мало, лагано и округло и када се самеље од њега се добија браон прах. Ако купујете семе, пробајте да их лагано препечете, пре него што их самељете, како би из њих извукли мирисна уља и укус. Листови коријандера имају другачији укус од семенки.
Свежи листови коријандера улазе у састав многих јела из јужне Азије, у јелима из кинеске, тајландске и бурманске кухиње, али их има и у мексичкој храни, посебно у салси и гуакамолеу и као прилог у салатама које једу у Русији. У Португалу се користи насецкан коријандер у хлебној чорби, а у Индији се насецкани коријандер служи као прилог уз индијска јела.
Топлота смањује укус листова коријандера и због тога се он често користи у свежем стању или се додајте јелима у последњем тренутку пре сервирања. У рецептима индијске кухиње и рецептима из централне Азије, листови коријандера се користе у великим количинама и припремају се док се арома не смањи.
Листови се веома брзо распадају када се изваде из јела и губе своју арому када се осуше или замрзну.
Како да користите коријандер.
Коријандер се широко употребљава у латиноамеричкој и мексичкој кухињи. Пробајте да додате кашичицу коријандера следећи пут када правите јело као што је енчилада или само у љут пасуљ.
Коријандер се веома често користи као зачин за рибу или пилетину, али такође даје и леп јарки укус код припреме домаћих киселих краставчића.
Искористите га за додавање укуса павлаци или мајонезу. Коријандер веома добро иде уз печурке. Искористите га као зачин за пржени кромпир и нежно поврће, као например спанаћ. Користите га за додавање укуса домаћем хлебу. Поспите га преко свежих салата. Коријандер ће такође дати један карактеристични допунски укус супама од поврћа - шаргарепа и коријандер су веома популарна комбинација.