Нутриционисткиња Ивана ОТКРИВА како да САЧУВАТЕ ИМУНИТЕТ током поста - Показала ЗАМЕНУ ЗА ЈАЈА у јелима, трик који ће вам значити
Почео је Божићни пост, а нутриционисткиња открива како да сачувате имунитет током истог и адекватно се храните.
Како испоштовати пост, а сачувати здравље и имуни систем? Пост подразумева прелазак на другачији режим исхране. Како пост искључује конзумирање меса и млечних и животињских производа који су на нашим просторима најчешчи извор протеина, али и других кључних нутријената, треба се побринути да организам и даље добија неопходне витамине, минерале и друге хранљиве састојке.
Нутриционисткиња Ивана Шарчевић апелује да се пост не користи за изгладњивање, јер му то није и намена, већ да се обрати пажња на разноврсну исхрану.
- Не базирати исхрану само на хлебу, кромпиру и тестенинама, као што многи чине. Важно је да водимо рачуна да унесемо довољно нутријенета, беланчевина, масти и угљених хидрата. Посебно је важно не избегавати доручак. - рекла је Ивана.
- Традиционални посни јеловници здрави су и зато што подразумевају смањени унос засићених масноћа које су повезане с порастом лошег холестерола, опасног због тога што изазива таложење масних наслага на зидовима крвних судова (атеросклерозу). Посни јеловник је зато нарочито благотворан за срце и крвне судове.
Недостаци исхране у посту
Овакав начин исхране има потенцијални недостатак, монотонија оброка и понављање истих јела. Током поста већина људи само искључује јела која нису дозвољена, а да истовремено не уводи нова и тако само осиромашује јеловник. Мало маште током припремања јела открива мноштво добрих комбинација које посним јелима додатно поправљају укус.
Замена за јаја
Србија Данас/Ј.Шипчић