ОД НЕИЗЛЕЧИВЕ БОЛЕСТИ ДО ЗДРАВОГ И ХАРМОНИЧНОГ ЖИВОТА: Татјани Поповић ИСХРАНА спасила живот
Татјана Поповић је пре 15 година победила рак бубрега. Њен начин опоравка није био свакидашњи. Она је променила живот из корена.
Са 18 година, двадесетак дана од пунолетства, Татјана Поповић суочила се са страшним сазнањем да болује од карцинома бубрега. Операција, зрачење и хемотерапије довеле су је на руб живота, а једина сламка спаса у том тренутку била је макробиотичка исхрана, захваљујући којој је Тања данас са својим најмилијима и притом је успешна млада жена, први сертификовани "health coach" у нашој земљи.
Health Coach је у погледу саветовања за режим исхране сличан послу нутрициониста, али поред тога он обухвата опште стање човека – његов однос са породицом, партнером, испуњеност послом и питање свеукупне испуњености.
НОВАК ЂОКОВИЋ ДО ДЕТАЉА ОПИСАО ШТА ЈЕДЕ: Месо и млеко не конзумира, а ујутру пије МЛАКУ ЛИМУНАДУ
СЕЗОНА ЈЕ СЛАВА И ПРАЗНИКА: Нутрициониста саветује како остати ФИТ, ЗДРАВ и задржати линију
- Живот нас ставља на разна искушења, а чак се и из најтежих ситуација може изродити нешто лепо и позитивно. Када сам се у 18. години сусрела са дијагнозом карцинома левог бубрега, никада нисам помислила да је то крај. Напротив, и поред изузетно тешког здравственог стања у ком сам се нашла у једном тренутку, моја жеља је била да за годину дана, заједно са својом генерацијом, кренем на факултет. То се и остварило. Ситуација у којој сам се нашла научила ме је да увек ослушкујем своје тело, да водим рачуна о свом здрављу, да обраћам пажњу на то ко и шта чини моје окружење, с ким се дружим, какве књиге читам, какву музику слушам… На крају, учење и рад у области здраве исхране и стила живота постали су мој позив, и претворили се у посао који ми данас доноси велико задовољство., рекла је Татјана.
- Свим младим људима поручила бих да верују у себе! Одлазак у Америку за мене је био снажан ветар у леђа, будући да тамо свако има своју шансу – крећете од нуле, али уколико вредно и промишљено радите и залажете се за свој успех, он сигурно неће изостати. У Србији је ситуација нешто другачија, овде су људи најчешће пуни савета зашто нешто што желите – нећете моћи да остварите. Тачно је да се у Србији срећемо са већим бројем изазова, али наше тржиште има и одређених предности, самим тим што је мање и што је word оф mouth на нашем подручју изузетно утицајан. Само храбро – осећај који доноси испуњење ваших снова заиста нема цену!, додала је ова млада и успешна жена.
Татјана је створила свој бренд Totally Wellness koji гради већ осам година. Ауторка је и неколико електронских књига које говоре о здравој исхрани.
- Постоје примарна и секундарна храна. Оно што једемо је секундарна, а примарна храна су све оне ствари које нас окружују - наш посао, партнер, породица, пријатељи, физичка активност... Све што нам не прија гомила се негде у нашем телу и њихова акумулација може да резултира неком болешћу - објашњава први сертификовани "health coach" у Србији.
Конзумирам све осим млека
- Једем разноврсно, једино што не конзумирам и чему се не бих вратила су млечни производи. Нема више говора о домаћем, чистом млеку. То су углавном индустријски прерађени производи који су пуни шећера, адитива, хормона и антибиотика.
Одрастајући, веровала сам да је исхрана млечним производима најбољи начин да унесем довољно калцијума. Али, прем бројним истраживањима, овај минерал у много већој мери садрже одређене биљне врсте. На првом месту је, свакако, зелено лиснато поврће, затим махунарке и житарице целог зрна.
Такође, испоставило се да млечни производи, као и друга храна која изазива алергије, стимулишу упалне процесе на кожи и као резултат јављају се акне. Такође сам приметила да се моја пробава побољшала. Уколико и ви имате овај проблем, или вам је дијагностикована кандидијаза, у потпуности искључите млечне производе из исхране.
Који напитак треба да пијемо ако жудимо за нездравом храном?
- Једна од биљака која нам може помоћи да смањимо жељу за храном је мака. Осим што смањује жељу за храном, утиче и на равнотежу хормона. Ја конзумирам једну кашичицу дневно у смутијима. Најбоље је да кад осетите најјачу жељу за храном, око три-четири сата поподне, кашичицу маке умутите у децилитру воде и попијете. Ако некоме смета њен специфичан укус, можете је додати у смути.